Васко Василев ще бъде концертмайстор на коронацията на крал Чарлз III


Васко Василев ще бъде концертмайстор на коронацията на крал Чарлз III
Снимка: фотограф: Paul Bums

Цигуларят Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз III в Уестминстърското Абатство на 6 май 2023 г.

Специалният оркестър ще носи името Coronation Orchestra и ще обедини елитни музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство. Диригент ще бъде сър Антонио Папано. В момента той е музикален директор както на оркестъра на Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон, така и на този на Националната академия "Санта Чечилия" в Рим.

Концертмайсторът е вторият по важност след диригента, така че поканата към Васко Василев безспорно е голяма чест и категорично признание за таланта му.

"За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното Кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие.", сподели Васко Василев.

Конкретният състав на Coronation Orchestrа, както и репертоарът, предстои да бъдат уточнени.

Датата е ясна - 6 май, което се пада в събота. Службата ще бъде извършена в Уестминстърското абатство, където се провеждат коронации от далечната 1066 г.

В края на същия месец Васко Василев пристига в България за турне в страната.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Шоу


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама