Viasat History представя Тадж Махал (ВИДЕО)


Viasat History представя Тадж Махал (ВИДЕО)
Снимка: Viasat History

Тадж Махал е построен през 17-ти век от Шах-Джахан – пети император от династията на Великите моголи – в памет на съпругата му, Мумтаз Махал. Необикновеният мавзолей от мрамор е издигнат в град Агра в северна Индия и е считан за едно седемте чудеса на света. Въпреки това все още има много тайни, които обвиват и него, и околния архитектурен комплекс.

Специална част от „Древни суперструктури“ по Viasat History – новият епизод – четвърти от втори сезон на поредицата - представя Тадж Махал – в неделя, 9 юли от 18:55 часа с повторение на 1 август от 22:00 часа и на 6 август отново в 18:55 часа – спиращо дъха образователно пътешествие за това как е осъществен този шедьовър, предмет на почитание по цял свят.

Тадж Махал е впечатляващ пример на моголската култура и изкуство, както и символ на вечна любов и отдаденост.

Неговият екстериор от бял мрамор и сложният му дизайн удивляват посетителите от векове. Историята, предшестваща създаването му, е също толкова изключителна. Новият епизод от поредицата по Viasat History изследва тази колосална структура – от проектирането до завършването й - чрез най-нови технологии, включително 3D реконструкции, невиждани досега снимки от въздуха и изследвания на гениалния архитектурен подход и тайнствата на древната суперструктура.

Разбираме, че строителите го завършват за 20 години, при положение, че Нотр Дам е строена над един век. Узнаваме какво му дава стабилност, въпреки, че е разположен върху нестабилните брегове на реката Ямуна. Отправяме взор към процеса на строителство, използваните материали и техники. Разбираме предизвикателствата, пред които са изправени създателите му и влиянието, което има върху местната общност. Разказват историци, изследователи и инженери.

Специалният епизод за Тадж Махал е четвърти от втория сезон на поредицата „Древни суперструктури“, която ни запознава с още исторически забележителности:

11 юли от 22:00 часа с повторение на 16 юли от 18:50 часа - В самия център на Париж се намира едно забележително чудо на инжинерната наука - Лувърът. Учените използват нови технологии, за да разкрият изумителния живот на сградата през миналите епохи.

18 юли от 22:00 часа с повторение на 23 юли от 18:50 часа - В тропическите джунгли на Камбоджа е скрита най-голямата религиозна сграда на света - величественият храм Ангкор Ват. Археолозите разкриват тайните на този обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

25 юли от 22:00 часа с повторение на 30 юли от 18:50 часа - В Турция, на кръстопътя между Европа и Азия, се намира забележително чудо на древното инженерство - "Света София" в Истанбул. Какви тайни се крият в сърцето на този гигантски митичен монумент?

„Древни суперструктури“, сезон 2, епизод 4 за Тадж Махал е по Viasat History в неделя, 9 юли от 18:55 часа и отново на 1 август от 22:00 часа и на 6 август отново в 18:55 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на viasathistory.bg и на facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама