За първи път жени доминират във Венецианското биенале


За първи път жени доминират във Венецианското биенале
Снимка: Getty Images

За първи път в 127-годишната история на биеналето във Венеция - най-старият и най-важен панаир за съвременно изкуство в света, проявата е доминирана от жени.

Под кураторското ръководство на Сесилия Алемани, Биеналето през 2022 поставя светлината на прожекторите върху художници, дълго време пренебрегвани въпреки успешната си кариера, като същевременно изследва теми, включително норми за пола, колониализъм и изменение на климата. Това е едва четвъртото от 59-те издания на Биеналето, което ще бъде ръководено от жена-куратор.

Основното шоу на Алемани, озаглавено "Млякото на мечтите", беше открито в събота след едногодишно отлагане заради пандемията.

Жените като цяло обраха наградите на проявата в събота: за най-добър национален павилион бе обявен този на Обединеното кралство и художничката Соня Бойс. Американката Симоне Лий спечели наградата за най-добър участник в основната изложба.

Преобладаването на жените сред над 200-те артисти, които Алемани избра за основното шоу, "не беше избор, а процес", каза кураторът. "Мисля, че някои от най-добрите художници днес са жени", смята тя.

Руският павилион на изкуствата остава затворен тази година и артистите решиха да се оттеглят.

Панаирът на изкуствата продължава до 27 ноември.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама