За първи път показват у нас български късометражен филм с 30 международни награди


За първи път показват у нас български късометражен филм с 30 международни награди
Снимка: ПР

Премиера на българския късометражен филм "Утрин", които има 30 международни награди, ще се състои на 8 февруари в кино G8. Режисьор, сценарист и продуцент е Невена Николова.

"Филмът е студентски и е създаден като част от курса по кинорежисура на НБУ, воден от проф. Георги Дюлгеров и гл. ас. Антония Милчева. Идеята за филма се ражда по време на репетициите на студентското представление "Бродим из Бродски" под ръководството на Снежина Петрова в НБУ", разказва Невена Николова. В това представление тя играе, заедно с актьорите, от които се вдъхновява за филма. Сценарият е написан специално за двамата актьори Вероника Янакиева и Петър Герзилов. Невена Николова е убедена, че ако някой от тях се беше отказал да участва, филмът нямаше да бъде създаден изобщо. Актьорите са първите, които подкрепят идеята за филма. С тяхна помощ е изграден сценарият, биографиите и характерите на персонажите. Когато е готова работната версия на сценария, той е обсъден в курса на проф. Георги Дюлгеров и претърпява известни ревизии въз основа на обратната връзка от студентите и преподавателите в курса.

"Утрин" е създаден с бюджет под 1000 лева, благодарение на безвъзмездния или символично заплатен труд на хората от екипа. Филмът е с продължителност 12 минути и е заснет на един дъх в рамките на един единствен снимачен ден. Снимачният процес е изключително дълъг и продължава 14 часа с няколко минимални почивки", разказва Невена Николова. Локацията за снимките е апартаментът на сценографката, който по това време е в процес на продажба, а на следващия ден новите собственици трябва да влязат във владение.

По думите на Николова танцът има централна роля във филма - от една страна, чрез него е представена биографията на един от персонажите, от друга - през танца за изградени взаимоотношенията между двамата герои, както и тяхното светоусещане и ежедневно (не)битово съществуване.

В сюжета се преплитат две основни теми. Първата е за ролята на очите и колко са важни за нашето съществуване очите, които ни гледат. Как когато някой ни наблюдава с любов и възхищение, ние разцъфваме и политаме, а когато ни гледа с критично неодобрение - ние се проваляме. Другата тема е свързана с потребността на хората на изкуството да продължават да творят въпреки преградите и невъзможността. И как тази потребност може да търси форма на реализация дори чрез тялото на друго човешко същество.

През 2022 г. "Утрин" е номиниран за най-добър чуждестранен късометражен филм на фестивала в Кан и е сред финалистите на фестивала Lisbon Film Rendezvous, считан за един от десетте най-престижни фестивали за късометражно кино в Европа, разказва Николова. По думите ѝ лентата има в портфолиото си още над 30 други награди от по-малки или големи фестивали в Европа, Азия и Америка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама