Здрава Каменова получи престижния приз "Брюке Берлин"


Здрава Каменова получи престижния приз "Брюке Берлин"
Снимка: Личен архив

На 10 октомври в "Дойчес театър" актрисата и драматург Здрава Каменова получи официално германската литературна награда за театър "Брюке Берлин". Тя се връчва за съвременна художествена литература от Централна и Източна Европа, както и за превода на съответното произведение на немски език.

Здрава Каменова бе отличена за текста на пиесата "Дом за овце и сънища". Всъщност тя спечели приза през 2020 г., но пандемията възпрепятства връчването му. За изключителния превод на пиесата бе отличен и преводачът Александер Зицман.

През същата година награда "Брюке Берлин" спечелиха руската писателка Мария Степанова и преводачката Олга Радецкая. Тази година наградата се връчи на чешката писателка Радка Денемаркова и преводачката Ева Профоусова.

"Брюке Берлин" се присъжда на всеки две години и е под патронажа на носителката на Нобелова награда за литература Херта Мюлер.

На 27 октомври представлението "Дом за овце и сънища" може да бъде гледано на сцената на Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград в рамките на Балканския театрален фестивал. Режисьор на пиесата е Гергана Димитрова, музиката, която се изпълнява на живо е на Павел Терзийски, видео на живо и костюми – Никола Налбантов. В София пиесата ще се играе на 23 ноември в Сити марк център за изкуство.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама