Зори Василева: Светът на изкуството е шарен и забавен


Зори Василева: Светът на изкуството е шарен и забавен
Снимка: Личен архив

Зорница Василева е една от тези щастливи дами, които имат възможност да се занимават с култура и да прекарват времето си сред произведения на изкуството. С широка усмивка тя споделя впечатления от ежедневието на галериста, но и разказва за това, което я вълнува най-много в последно време - заниманията с рисуване за деца.

Най-често те виждаме при откривания на изложби и представяния, свързани с визуалните изкуства. Можем ли да те наречем "галерист"?

Опитвам се да навлизам в професията, да опознавам средата. Благодарение на помощта и насоките, давани от мъжа ми, успявам да се чувствам все по-уверена в тази професия. Разбира се, това е екипна работа и искам да благодаря на колегите от галерия "Контраст", които са истински професионалисти, за всеотдайната подкрепа и помощ.

А с какво всъщност се занимава един галерист? Напоследък често се говори и за арт мениджъри, какви са твоите наблюдения върху тези професионални направления?

Един галерист трябва да бъде съвременен арт мениджър, да се занимава с всичко свързано с организирането на една изложба и менажирането на художници. Действителният арт мениджмънт в България е много сложен предвид липсата на традиции в отношенията галерия-художник-клиент. Според мен повечето български художници не са свикали да работят с мениджъри, да споделят приходите си с галерия, като в замяна да получават професионализъм, адекватно представяне и закрила на собствените им права. Доверието се изгражда постепенно и изисква време, аз смея да твърдя, че съм изградила не малко приятелства.

Кое беше най-интересното събитие, на което си присъствала напоследък?

Трудно ми е да отсея най-интересното събитие – светът на изкуството е шарен и забавен. Може би лично за мен в последно време най-важно е арт училището, което стартирахме скоро в галерия "Контраст" - моментите, в които децата се срещат с художниците, участващи в текущите изложби, начинът, по който те възприемат изкуството, възторгът им, когато откриват, че и те са творци.

За какво внимаваш, когато предстои откриване на изложба?

Опитвам се да проследя всичко - от подробностите за кетъринга и батериите на микрофона, до скучните административни занимания, свързани с документацията, която е важна и необходима част от работата. Старая се откриването да стане приятно събитие, на което и самият артист, и публиката да се почувстват специални и на своето място.

А какво събитие си мечтаеш да реализираш?

От около шест години в главата ми зреят идеи, свързани с изкуството и децата, как да привличаме все повече дечица в света на изкуството, да им осигурим по-красив свят, да им помогнем да разгърнат сетивата си, за да се изграждат като хармонични личности, която сътворява красота и доброта. Така постепенно се оформи и идеята за "Арт училище Контраст" - царството на онази магия, която завладява почти всяко дете и от която магия не трябва да бъде лишено. Рисуването дава на децата нов поглед, провокира ги да развият своето въображение, креативност, отношение към заобикалящия ги свят. Те придобиват освен нови знания, свързани с различните техники на рисуване, така и знания, свързани с история на изкуството.

Дъщеря ти е правнучка на известния художник Цанко Лавренов, тя проявява ли интерес към тези занимания?

Като правнучка на Цанко Лавренов, Лора израства сред красотата, създадена от изкуството на прадядо ѝ - това е нейния свят. Нагледно тя ми доказа, колко е важно невръстното дете да е заобиколено от изкуство, да израства с изкуство, да има досег с него.... и ми показа, че съм на прав път със стартирането на тези арт класове. Труди се усърдно и мечтае за своя изложба в галерия "Контраст". На последния коледен базар, който организираме ежегодно в галерията, непрестанно редеше свои работи, а когато я питах каква цена ще определи, тя казваше "Аз ще ги подарявам, за да им е красиво на хората и да са усмихнати".

Ако всичко това е работа, какво обичаш да правиш извън нея?

Аз съм един от щастливците, които не възприемат ежедневните си занимания за работа. Друго любимо мое занимание е кулинарията и по-специално пекарството – още една магия от живота. Обмислям и нов проект, свързан с него, но за сега това ми хоби радва единствено най-близките ми приятели и семейството, а понякога подготвям и малки изненади съпровождащи кетъринга, за гостите на галерията и полезни изкушения за малките ни ученици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама