Най-важните неща, които трябва да знаете за коронавируса


Най-важните неща, които трябва да знаете за коронавируса
Снимка: Getty Images/ Guliver

Темата с новия коронавирус (вече официално наричан (COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува все повече България. За да се предпазим от коронавирус, а и от всеки друг вирус с грипоподобни симптоми, два са основните принципа, които трябва да следваме: надеждна информираност и превенция. И отново - информираност от сигурни и официални източници и лична превенция, която включва всичко, за което вече се досещаме: хигиена, избягване на контакти с болни хора, както и консултация със специалисти при съмнение за заболяване.

Какво представлява коронавирусът, кои са неговите симптоми, как да се предпазим, каква е ситуацията в глобален мащаб и къде се намира България в тази нова обстановка - материалът търси отговори на тези и други съществени въпроси.

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА КОРОНАВИРУСЪТ И ОТ КЪДЕ ПРОИЗЛИЗА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

 

Какви са симптомите? Каква е смъртността? Какво да правим?

- Треска (90% от случаите);

- Бърза умора;

- Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите;

- 15% от случаите включват респираторен дистрес;

- Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

- Повишена температура, обща отпадналост, мускулни болки;

- Възстановяването зависи от устойчивостта на имунната система.

Важно е да знаем, че смъртността от новия коронавирус е около 2% в епицентъра на епидемията (става дума за провинция Хубей в Китай). Смъртността е значително по-ниска на други места, засегнати от заболяването, по света. Ако сравним коронавируса със сезонния грип например, ще видим, че той има смъртност под 1%. Световните здравни власти приемат, че грипът причинява около 400 000 смъртни случаи всяка година в глобален план.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва "често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, както и избягване на пряк контакт с човек, който проявява симптомите на респираторно заболяване". Въпреки че няма специфично лечение за човешки коронавирус, Американският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да почиват, за да облекчат симптомите. В никой случай обаче не трябва да се самоназначава лечение.

Отговори на най-често задаваните въпроси, които са публикувани и на сайта на Министерството на здравеопазването:

Някои хора по-предразположени ли са към вируса?

Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.

Има ли лечение за заболяването, причинено от вируса 2019-nCoV?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми (например треска). Поддържащата грижа (например поддържаща терапия и мониторинг - кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства) може да бъде много ефективна за заболелите.

Кога трябва да се изследвам за 2019-nCoV?

Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане) и през последните 14 дни преди проявата на симптомите сте:

- били в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с коронавирус 2019-nCoV;

- пътували в област на настоящо предаване на вирус 2019-nCoV;

- работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV,

в тези случаи вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.

Как мога да се предпазя от заразяване?

При посещение в Китай:

- Избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;

- Избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;

- Прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена на ръцете и хигиена на храната;

- Измивайте ръцете си със сапун и вода и/или използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;

- Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Маските за лице ефективни ли са в предпазването от коронавирус 2019-nCoV?

Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни, към други хора около тях. Маските за лице, изглежда, не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

Понастоящем няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да задържим по-нататъшно разпространение на заразата.

Защитен ли съм от вируса 2019-nCoV, ако съм се ваксинирал срещу грип тази година?

Грипът и 2019-nCoV са два много различни вируса и сезонната грипна ваксина не би защитила от болести, причинени от 2019-nCoV.

Какво да правим в самолет или на летище?

Ако се установи, че случай на 2019-nCoV е бил в самолет здравни власти ще се свържат с хората, изложени на риск. Рискът от заразяване в самолет не може да бъде изключен, но в момента се счита за нисък за отделните пътници. Рискът да се заразим на летище е подобен на всяко друго място, където се събират много хора.

Последна информация от кризисния щаб в България към 25.02.2020 г. И отново - в България в момента няма регистриран случай на коронавирус. Здравните власти разполагат с 2000 теста за заболяването, но призивът е те да се използват само при сериозни симптоми на заразата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама