5 звезди относно забраната за аборти в САЩ


5 звезди относно забраната за аборти в САЩ
Снимка: Getty Images

Решението на Върховния съд на САЩ да отмени историческото си решение за правата на абортите „Роу срещу Уейд” след 50 години беше посрещнато с огромни протести и критики от редица американски знаменитости. Решението позволява приблизително половината от щатите в САЩ да забранят абортите. Тринадесет щата, главно в Юга и Средния Запад, вече имат подготвени законопроекти, с които да забраняват абортите на местно ниво. Ето как звездите посрещнаха новината.

Тейлър Суифт написа в Twitter:

„Аз съм абсолютно ужасена, че това е мястото, където се намираме – че след толкова много десетилетия на борба за правата на жените върху собствените им тела, днешното решение ни лиши от това."

Носителката на Оскар Патриша Аркет също беше изключително разочарована:

„Този Върховен съд е абсолютна катастрофа. Дават на хората право да носят оръжие и отнемат на жените правото на автономия над собствените им тела. Не реагирахме, а видяхме, че идва“.

В подробен пост водещата на готварско шоу и автор Падма Лакшми каза:

„Хората ще продължат да правят аборти. Тези процедури няма да спрат само защото „Роу срещу Уейд” е отменен. Това само ще предотврати извършването на безопасни, законни аборти.

Правото да решиш кога да създадеш семейство или не е избор, който всеки човек трябва да може да направи при своите условия, когато времето е подходящо. Тази свобода и достойнство са неща, за които всички трябва да се борим, за да запазим.

Иска ми се повече хора да разберат, че решението за аборт е дълбоко лично и сложно. Това е решение, към което трябва да се отнасяме със състрадание и съпричастност, а не да се очерня или криминализира."

Джесика Бийл:

„Като много от вас, и аз съм отвратена и ядосана от падането на „Роу срещу Уейд”. Точно тогава бях във Франция и гледах как хората се питат как е възможно да направим петдесетгодишен скок назад за правата на жените. Беше умопомрачително. Това решение е опасно. Вие не забранихте аборта, забранихте достъпа до БЕЗОПАСЕН аборт за ВСИЧКИ. Това решение ще падне най-тежко върху цветнокожите жени и всички онези, които се борят да свържат двата края. Това решение също така учи младите хора, че гласовете на момичетата нямат значение и че телата им не са техни. Да имаш бебе е емоционално, лично, често травмиращо преживяване – такова, от което жените трябва да имат избора да се откажат, заради себе си, заради семейството си и заради това дете.”⁣

Мишел Обама:

„От повече от месец знаехме, че този ден наближава, но това не го прави по-малко опустошителен. Съдът отмени най-интензивното лично решение, което някой може да вземе, заради капризите на политици и идеолози.

Сърцето ми е съкрушено за хората в тази страна, които току-що загубиха основното право да вземат информирани решения относно собствените си тела. Това ужасяващо решение ще има опустошителни последици и трябва да бъде сигнал за събуждане, особено за младите хора, които ще понесат бремето му”.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама