Безос ще дари голяма част от богатството си от 124 млрд. долара


Безос ще дари голяма част от богатството си от 124 млрд. долара
Снимка: Getty Images

Джеф Безос, основателят на Amazon.com и четвъртият най-богат човек в света, заяви, че планира да раздаде по-голямата част от състоянието си през живота си.

Основателят на Amazon за първи път заяви, че ще дари по-голямата част от състоянието си от 124 млрд. долара за благотворителност, но предупреди, че ефективното изпълнение на тази задача ще бъде трудно. Безос ще посвети парите на борба с изменението на климата и за подкрепа на онези, които се стремят да обединят хората в условията на големи социални и политически различи, цитира думите му Bloomberg.

Обещанието съвпада с подобни ангажименти, поети от някои от най-богатите хора в света, включително Бил и Мелинда Гейтс, Уорън Бъфет и други.

В интервю за CNN Безос заяви, че той и партньорката му Лорън Санчес "изграждат капацитет, за да могат да раздадат тези пари".

Запитан дали възнамерява да дари по-голямата част от богатството си в рамките на живота си, 58-годишният Безос отговори: "Да, смятам."

Според индекса на милиардерите на Bloomberg, състоянието на Безос е намаляло с почти 70 млрд. долара тази година, но през последното десетилетие се е увеличило рязко, тъй като неговият гигант в електронната търговия изпревари конкурентите си.

През последните години 58-годишният Безос насочи повече внимание към филантропията си, като същевременно пое и много по-голяма обществена роля, придобивайки през 2013 г. вестник "Вашингтон пост", както и луксозни имоти в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хаваите. Поръчана от него яхта на стойност 500 млн. долара е в процес на строеж в Нидерландия и той е сред заинтересованите от участие в търга за отбора на НФЛ Washington Commanders, вероятно с музикалния магнат Джей Зи като инвеститор.

Безос беше подложен на натиск да направи това обещание, след като през 2019 г. бившата му съпруга, писателката Макензи Скот, се ангажира да дари половината от огромното си богатство след развода им.

Безос си навлече критики за това, че не е подписал Giving Pledge - обещание на много от най-богатите хора в света да дарят по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи. В продължение на години той до голяма степен оставаше настрана от благотворителността, като вместо това се съсредоточаваше върху Amazon и Blue Origin, неговата компания за космически изследвания с цел печалба.

Напоследък обаче Безос е отделил милиарди долари за благотворителност и е увеличил темпото на даренията си, след като миналата година се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Amazon.

Бившата му съпруга Макензи Скот е изпратила повече от 12 млрд. долара на организации с нестопанска цел, откакто двамата се разделиха през 2019 г., като се е фокусирала предимно върху по-малки благотворителни организации в САЩ, които често са пренебрегвани от по-големите дарители.

Безос е насочил вниманието си към изменението на климата със своя фонд "Земя" на стойност 10 млрд. долара, а също така обяви дарение от 200 млн. долара за Националния музей на авиацията и космонавтиката "Смитсониън".

В събота Безос и Санчес обявиха, че дават на Доли Партън 100 млн. долара, които тя да предостави на благотворителни организации по свой избор. Безос заяви, че Партън "дарява със сърце" и похвали кънтри легендата за насърчаването на грамотността на децата.

По-рано той връчи подобни суми на готвача Хосе Андрес, чиято Световна централна кухня изхранва хора в райони, засегнати от бедствия, и на Ван Джоунс, основател на Dream.Org.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама