Броени часове до сватбата на принц Хари и Меган


Броени часове до сватбата на принц Хари и Меган
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 19 май, светът ще обърне очи към Великобритания - заради кралска сватба. Сватбата на внука на британската кралица Елизабет Втора принц Хари и американската актриса и фотомодел Меган Маркъл ще се състои в Уиндзор.

Тържествата, които ще бъдат проследени от цялата страна, ще се проведат в извънградската резиденция на британските монарси – Уиндзорския замък. В чест на този уникален комплекс от сгради с 900-годишна история, който се намира на около 34 километра от Лондон, целият кралски дом от 1917 година носи фамилията Уиндзор.

Днешната венчавка ще стане най-значимото събитие за кралското семейство след бракосъчетанието на по-големия брат на Хари, принц Уилям с Кейт Мидълтън, което се състоя на 29 април 2011 година.

Уилям е втори наследник на британския трон, който при естествената смяна на поколенията трябва с времето да стане крал. Хари, който до преди пет години беше трети в линията за наследяването на престола, днес е чак на шесто място, изместен от трите деца на Уилям и Кейт.

Бащата на булката няма да присъства на церемонията.

По време на сватбената церемония в Уиндзорския замък, освен британското кралско семейство, ще бъдат 1400 служители на кралската резиденция, 1200 представители на обществеността, 200 членове на благотворителни организации и 100 местни ученика.

Всички мероприятия са разписани буквално до секунда. От сутринта гостите ще започнат да се събират около Кръглата кула, намираща се по средата на замъка и от тук ще тръгнат за часовниковата кула "Свети Георги", където ще се състои самата церемония. След като гостите се настанят, в капелата ще пристигне Хари придружаван от принц Уилям, който на тази сватба ще изпълнява ролята на шафер. Последен от членовете на кралското семейство ще дойде кралица Елизабет Втора – буквално 5 минути преди началото тя ще влезе в храма.

Минута преди започването на тържеството булката ще пристигне в църквата, придружавана от приятелки и пажове, сред които ще бъдат двете деца на принц Уилям и херцогиня Катрин – 4-годишният Джордж и 3-годишната Шарлот. До олтара Меган Маркъл ще бъде придружавана от Уелския принц Чарлз, защото нейният баща Томас Маркъл е претърпял в сряда сърдечна операция и не може да присъства.

Самата църковна служба се очаква да започне по обед (14:00 часа българско време). Тя ще бъде водена от декана (титла в Англиканската църква, която е веднага след епископа) на Уиндзор Дейвид Конър. Двамата младоженци ще бъдат венчани от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

След бракосъчетанието съпрузите ще направят 25-минутна обиколка по улиците на Уиндзор с открита карета. Те ще бъдат приветствани от стотиците хиляди жители и гости на градчето. След процесията ще се завърнат в кралския замък.

Нито блондинка, нито принцеса

Съпругата на 33-годишния принц Меган Маркъл е по-голяма от Хари с 3 години. Тя се прочу с ролята на Рейчъл Зейн от телевизионния сериал "Suits". През 2016 година Маркъл се запознава с Хари чрез обща приятелка. До този момент принцът нито е гледал сериали с нейно участие, нито знае нещо за актрисата. Тя му прави прекрасно впечатление и след няколко седмици той я кани на ваканция в Ботсвана.

Маркъл въобще не прилича на момичетата, с които Хари е имал романтични отношения по-рано. Тя е по-възрастна и е била женена. Тя не е блондинка, както предишните му приятелки Челси Дейви и Кресида Бонас. Нещо повече - Меган има афроамерикански корени по майчина линия. Това стана причина за многобройни нападки срещу нея в социалните мрежи.

Тъй като Маркъл няма "синя кръв", тя не може да стане принцеса. Официално ще бъде наричана Нейно кралско височество принцеса Хенри Уелска.

3000 полицаи и 32 млн. паунда

Разходите за сватбата, включително църковната служба, поканените музиканти, цветята и приема ще бъдат платени от бюджета на кралското семейство. Средствата за охрана ще бъдат отпуснати от държавния бюджет. Според оценките на британските медии, сватбата ще струва 32 милиона паунда, от тях 30 милиона ще бъдат похарчени за осигуряване на безопасността.

Охраната на реда в Уиндзор ще бъде поверена на над 3000 полицейски служители.

Според оценките на икономистите предстоящата церемония може да донесе на британската икономика 500 милиона паунда за сметка на повишения интерес към това събитие от страна на британците и чуждестранните туристи.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама