Българи са в топ 30 на най-изявените млади личности в света (СНИМКИ)


Българи са в топ 30 на най-изявените млади личности в света (СНИМКИ)
Снимка: JCI TOYP

Програмата за „Десетте изключителни млади хора на света“ (TOYP) служи за официално признаване на млади хора, които се отличават в избраните от тях области и илюстрират най-добрите качества на младите хора по света. Програмата е спонсорирана от Junior Chamber International (JCI).

Д-р инж. Веселина Узунова и Александър Алексиев са сред финалните топ 30 на световния формат на Програма „Най-изявените млади личности на света” (The Outstanding Young Persons in the World - TOYP) за 2023.

През месец юни тази година те бяха отличени съответно в категории „Наука и/или технологично развитие“ и “Морално лидерство и и/или опазване на околната среда” в националния кръг на програмата, като по този начин се наредиха сред десетимата най-изявени млади личности на България за 2023 г. След признанието у нас те са номинирана за световния кръг на програмата и вече са сред 30-те финалисти от номинирани от над 80 държави.

От тук нататък предстоят следващите два кръга на програмата, в които ще се изберат най-добрите 20 и след това финалните 10 най-изявени млади личности на света.

Д-р инж. Веселина Узунова е част от младото и амбициозно поколение изследователи в България. Веселина активно работи в областта на туморната нанотераностика, биоматериали за нуждите на тъканното инженерство и регенеративната медицина и невродегенеративните заболявания. Тя е изявен млад учен, който отлично владее съвременни методики в областта на биоматериалите, имунологията, биохимията и молекулярната биология.

Като актьор и/или продуцент Александър Алексиев допринася за създаването на водещи български филми и сериали от последните няколко години като игралните филми „Възвишение" (2017) и „Доза щастие" (2019) и сериала „Откраднат живот". Той е съдружник в компанията NO BLINK, която подкрепя българското кино като продуцира и разпространява късометражни и пълнометражни филми.. Отвъд професионалните си занимания Александър подкрепя активно дейността на граждански организации като Фондация „От другата страна“, Фондация „Заедно в час“, Фондация „За доброто“ и Фондация „Сийдър“.

Източник: Международна младежка камара София

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама