Дженифър Анистън се завръща към телевизията


Дженифър Анистън се завръща към телевизията
Снимка: Getty Images/Guliver

Дженифър Анистън стана известна с ролята си на Рейчъл в хитовия сериал "Приятели". Сега 47-годишната актриса обмисля възможността отново да започне да се снима в телевизията. 

"Напоследък много мисля за това. Там е истинската работа. Там е качеството. На този етап в кариерата ми искам да бъда част от прекрасни истории, вълнуващи характери и също така да се прекарвам добре. Когато сте на 20, да пътуваш е приключенско - да се срещаш с нови хора, да виждаш други части на държавата и света беше много вълнуващо. Сега по-скоро искам да стоя по-близо до дома и просто да се наслаждавам на живота си. Той върви много бързо. Преживяванията трябва да бъдат добри. Вече нямам време за крещящи, ядосани режисьори или лошо поведение", каза звездата пред сп. Variety.

Тя също така коментира и силното си писмо, което написа към обществото и медиите миналата годиа.

"Написах го, защото ми беше омръзнало. Бях в един доста тежък период. Току-що бях загубила майка си и го направих за себе си като терапевтичен начин да се справя с глупостите. Винаги съм била съветвана да не реагирам, да не говоря, че всичко ще отмине. 15 години вече слушам тези нелепи слухове за моята плодовитост, за семейното ми положение и за факта, че нямам деца. Омръзна ми да бъда засрамвана заради това, което имам или нямам. В момента съм идеално щастлива от това, където съм и това трябва да бъде уважавано и почитано."

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама