Илон Мъск ще инвестира в изкуствен интелект за Twitter


Илон Мъск ще инвестира в изкуствен интелект за Twitter
Снимка: Getty Images/Guliver

Мултимилиардерът Илон Мъск инвестира в изкуствен (ИИ) в "сърцето" на Туитър, според статия, публикувана в Insider, въпреки че миналия месец подписа призив да бъде направена пауза в изследванията на ИИ от ново поколение.

Според неназовани източници на медията, главният изпълнителен директор наскоро е закупил около 10 000 графични процесора, а проектът за изкуствен интелект на Туитър ще включва езиков модел.

Тези модели, обучени на базата на големи количества данни, са способни да генерират всякакви видове текст и да отговарят на потребителски въпроси чрез интерфейси като Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) на Оупън Ей Ай (OpenAI) или Бард (Bard) на Гугъл.

Мъск, който съкрати хиляди служители на Туитър, откакто купи платформата през октомври, освен това е наел специалисти по изкуствен интелект, според "Инсайдър".

Статията споменава наемането на Игор Бабушкин и Мануел Кройс, които идват от "Дийп Майнд" - звеното за изкуствен интелект на "Алфабет" (Alphabet) - компанията майка на Гугъл.

Специализираният сайт Информейшън (The Information) още в края на февруари посочи, че шефът на "Тесла", "Спейс Екс" и Туитър се опитва да събере екип, за да се конкурира с компания Оупън Ей Ай, която миналата година предизвика сензация с успеха на Чат Джи Пи Ти.

Потърсен от Франс прес, Игор Бабушкин не е отговорил на молбата за коментар.

От "Майкрософт" до Снапчат - технологични гиганти и много стартъп компании инвестират в генеративен изкуствен интелект.

Свръхбързото навлизане и напредък на тази технология обаче поражда много опасения, особено когато шефът на Оупън Ей Ай Сам Олтман говори за предстоящата поява на т.нар. "общ" изкуствен интелект, когато програмите "като цяло ще бъдат по-умни от хората".

В края на март стотици учени, бизнес лидери и известни личности, сред които Мъск и съоснователят на "Епъл" Стив Возняк призоваха за шестмесечна пауза в изследванията на изкуствени интелекти, по-мощни от Джи Пи Ти-4 (GPT-4) - най-новия езиков модел на Оупън Ей Ай.

Те посочиха различни рискове, свързани с технологията, задавайки с оглед на това въпроса : "Желателно ли е бъдат разработени нечовешки умове, които в крайна сметка биха могли да ни превъзхождат числено и интелектуално и да ни заменят?"

Илон Мъск беше сред основателите на Оупън Ей Ай през 2015 г., преди да напусне компанията през 2018 г. От 2019 г. калифорнийският стартъп се финансира основно от "Майкрософт".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама