Коронацията на крал Чарлз Трети е с мисъл за природата


Коронацията на крал Чарлз Трети е с мисъл за природата
Снимка: Getty Images

Семена, раздадени на деца, цветя, които присъстват навсякъде, повторно използван кралски гардероб - коронацията на крал Чарлз Трети ще отрази дългогодишната страст на монарха към природата и ангажимента му към опазването на околната среда и устойчивия начин на живот, предаде "Франс прес".

Подиграван в миналото заради признанието, че говори на растенията, новият крал - убеден еколог, чиято първа публична реч по темата датира от 1970 г., в частност иска да привлече вниманието на младите хора към значението на дивата флора.

По случай коронацията му 200 000 пакетчета със семена от диви цветя ще бъдат раздадени на деца от началните училища в цялата страна.

По примера на краля, който създаде градина и ферма за органични продукти в имението си Хайгроув хаус в Глостършър (Западна Англия), учениците ще бъдат окуражени да засадят тези семена в зелените площи на своите училища.

Това е начин да се насочи вниманието към тревожния факт, че през последните 80 години Великобритания е загубила 98 процента от зоните с диви цветя.

В съответствие с желанието му да насърчава по-устойчив начин на живот, въпреки че редовно е критикуван заради честите си пътувания със самолет или хеликоптер, почти всички одежди, които крал Чарлз Трети ще носи по време на церемонията в събота, ще бъдат заимствани от предишни монарси. Сред тях са бялата ленена туника без ръкави, използвана от монарси за коронации, носена от дядо му крал Джордж Шести, както и т.нар. "супертуника", създадена за коронацията на Джордж Пети през 1911 г. Върху нея крал Чарлз Трети ще сложи колан от 1937 г. 

Говорител на Бъкингамския дворец каза, че това е "личен" избор на краля, който кара "Астън Мартин", модифициран да работи с биогориво.

Дворецът зададе "зеления" тон на коронацията още с публикуването на поканата, изпратена до повече от 2000 гости на церемонията в Уестминстърското абатство.

На нея е изобразен "Зеленият човек" - древна фигура от британския фолклор, символизираща настъпването на пролетта и новия живот, с венец от дъбови и глогови листа и изобилие от цветя.

Робата, която кралицата консорт Камила ще носи, когато напуска Уестминстърското абатство, също ще бъде бродирана с мотиви, напомнящи за природата. Пчели, калинка и други насекоми ще украсят дългия й кадифен шлейф, който ще бъде осеян и с цветя, като например момина сълза - любимото цвете на кралица Елизабет Втора, мирта - символ на надеждата, и ралица - едно от любимите цветя на Чарлз Трети.

Параванът, зад който ще бъде богопомазан кралят, също е украсен с дърво, чиито листа представляват държавите от Общността на нациите.

И накрая, според съобщения в британските медии, съпругата на престолонаследника - принцесата на Уелс Катрин, може дори да се откаже от традиционната тиара, носена на важни събития, в полза на корона от цветя.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама