Крал Чарлз III навършва 74 години


Крал Чарлз III навършва 74 години
Снимка: Getty Images

Британският крал Чарлз III отбелязва своя 74 рожден ден, първият като монарх на Обединеното кралство. Едно от преимуществата да си британски монарх е, че можеш да празнуваш рождения си ден два пъти – на действителния и на официалния.

Специално за церемонията от Шотландия ще бъде донесен и т.нар. "Камък на Съдбата". Очаква се крал Чарлз III да отбележи днес действителния си рожден ден и да продължи традицията и да отбележи официално рождения си ден в началото на юни. Традицията повелява да се празнува, когато времето е хубаво с парад. По обед ще бъдат произведени салюти на три места в Лондон.

Чарлз с майка си - покойната Елизабет II

Пълното име на крал Чарлз III e Чарлз Филип Артър Джордж. Той е роден на 14 ноември 1948 в Бъкингамския дворец в Лондон. След смъртта на майка си, кралица Елизабет II, на 8 септември 2022 г. той става крал и е официално обявен за такъв на 10 септември 2022 г. Като херцог на Корнуол и херцог на Ротси от 1952 г. до възкачването си на трона е най-възрастният и най-дълго чакалият престолонаследник в британската история, както и най-дълго носилият титлата принц на Уелс – от 26 юли 1958 г. до 8 септември 2022 г. При възкачването си на трона 73-годишният Чарлз е най-възрастният човек, заел британския трон – рекорд, дотогава държан от Уилям IV, който се възкачва на престола през 1830 г. на 64 години.

Чарлз III е роден в Бъкингамския дворец като първороден син на майка му и съпруга ѝ Филип, херцог на Единбург. Той е първият внук на крал Джордж VI и неговата съпруга кралица Елизабет. Получава образование в училищата Чийм (Ашфорд Хил уид Хедли, Хампшър) и Гордънстаун (Мъри, Шотландия), и двете от които баща му посещава като дете. По-късно прекарва една година в кампуса Тимбъртоп на Училище "Гийлонг" (Виктория, Австралия).

След като получава бакалавърска степен по изкуства от Кеймбриджкия университет, Чарлз служи в Кралските военновъздушни сили и в Кралските военноморски сили от 1971 до 1976 г. През 1981 г. се жени за лейди Даяна Спенсър, от която има двама сина, принц Уилям и принц Хари. През 1996 г. двойката се развежда. През 2005 г. се жени за дългогодишната си партньорка Камила Паркър-Боулс.

Като принц на Уелс Чарлз поема официални задължения от името на Елизабет II. Той основава младежката благотворителна организация "Тръст на Принца" през 1976 г., спонсорира НПО "Благотворителни организации на Принца" и е патрон, президент или член на над 400 други благотворителни организации. Той се застъпва за опазването на историческите сгради и значението на архитектурата в обществото. Критик на модернистичната архитектура, Чарлз работи върху създаването на Паундбъри, експериментален нов град, базиран на неговите архитектурни вкусове. Освен това е автор или съавтор на редица книги.

Еколог, Чарлз III подкрепя биоземеделието и действията за предотвратяване на глобалното затопляне по време на времето си като управител на имотите на Херцогство Корнуол, което му печели награди и признание от екологични групи.н Той също така е виден критик на приема на генетично модифицирани храни.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама