Любимите брошки на Елизабет II (СНИМКИ)


Любимите брошки на Елизабет II  (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Кралица Елизабет II изпраща тайни сигнали до своите помощници въз основа на начина на поставяне на чантата. Но ако има елемент, който успява да изрази отношението на монарха без дума, това са нейните брошки, пише "Венити Феър".

1. "Лилията на град Лондон"

През юни 1947 г. тогавашната принцеса Елизабет получава ключовете за лондонското Сити и тази брошка с диамантена лилиеобразна форма. Това е незабравима година за монарха, тъй като през ноември тя се омъжва за принц Филип. Елизабет II я носи на някои от партитата, които дава в градината на Бъкингамския дворец.

2. "Кулинан V"

Без съмнение това е най-впечатляващата брошка на Елизабет II, която я е наследила от кралица Мария фон Тек, нейната баба. Бижуто се състои от няколко диаманта, като централният е 18,8 карата и е бил част от "Кулинан", най-големият известен диамант в света.

8 ЧУДАТИ НАВИКА НА ЕЛИЗАБЕТ II

3. "Кулинан III и IV"

Тази брошка също е направена от "Кулинан", по-скоро от третия и четвъртия скъпоценен камък, получени от този огромен диамант. Брошката е известна като "кристалите на баба" заради първия ѝ собственик, кралица Мери.

4. "Възел на истинската любов"

През 1953 г. Елизабет II наследява тази диамантена брошка от баба си, кралица Мери, която я е купила в Гарард през 1932 г. Романтичното ѝ вдъхновение кара кралицата да я носи на семейни сватби като тази на нейната сестра, принцеса Маргарет, или на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

5. "Мразовит слънчоглед"

Известна още като "златната далия", брошката е изработена от злато и е обсипана с диаманти. Бижутерската фирма "Garrard" я прави за кралица Елизабет II в началото на 70-те години.

ЗАЩО ЕЛИЗАБЕТ II НОСИ ЯРКИ ЦВЕТОВЕ

6. "В,cpudjd на кралица Виктория"

Елизабет II наследява много от бижутата на баба си, кралица Мери, но други идват от още по-отдавна. Такъв е случаят с този диамантен лък, направен по желание на кралица Виктория, след като през 1858 г. много от бижутата на нейната баба, кралица Шарлот, били прехвърлени от британската кралска съкровищница в тази на нейния братовчед, кралят на Хановер. През 1901 г., малко преди смъртта си, кралица Виктория определя тази брошка и две други да бъдат предавани от монарх на монарх.

7. "Кошницата с цветя"

Тази диамантена кошница, пълна с рубинени и изумрудени скъпоценни камъни, е една от любимите брошки на Елизабет II. Родителите ѝ са я подарили по случай раждането на принц Чарлз през ноември 1948 г. С нея позира с бебето си за известния портрет, направен от фотографа Сесил Бийтън.

8. "Звездата на градината"

Тази диамантена звезда е една от любимите брошки на Елизабет II, въпреки че малко се знае за нея. Според книгата "The Queen's Jewels", тя е във викториански стил и през 1981 г. аристократката Лейди Джардин я дава на кралицата.

9. "Палмовото листо на кралицата майка"

През 1938 г. майката на Елизабет II предоставя на "Картие" няколко диаманта от колекцията си, за да направи тази брошка за нея. Дизайнът ѝ във формата на палмово листо може да се дължи на шотландските корени на кралицата-майка, тъй като производството на този известен вид печат произхожда от шотландския град Пейсли.

10. "Императрица Мария Фьодоровна"

Съставено от сапфир, заобиколено от два реда диаманти и висулка с перла, бижуто е сватбеният подарък на британския крал Едуард VII и датската принцеса Александра за императрица Мария Фьодоровна, съпруга на император Александър III и майка на последния руски император Николай II. След неговото убийство и това на семейството му императрицата успява да избяга в Дания и да спаси брошката си, която през 1930 г. е придобита на търг от кралица Мария, баба на Елизабет II.

11. "Столетна роза"

На 4 август 2000 г. кралицата-майка навърши 100 години. За да го отбележи, Елизабет II ѝ подарява тази брошка, направена от английската фирма за бижута "Collins & Sons". Бижуто се състои от ръчно рисувана роза, обвита в кристална капсула и заобиколена от сто диаманта, по един за всяка година на майка ѝ. След смъртта ѝ брошката е наследена от Елизабет II.

12. "Сапфирена хризантема"

Може би именно тази има най-сантиментална стойност за Елизабет II. Смята се, че тя е влязла в кутията ѝ за бижута около 1946 г., когато още не е била кралица и година преди да се омъжи. Това е тази, който носи за снимката от медения си месец с херцога на Единбург през 1947 г., изображение, което тя пресъздаде години по-късно, през 2007 г., за да отпразнува своята диамантена годишнина в Бродландс, дома на чичото на Филип, Лорд Маунтбатън, където прекарват първата си брачна нощ.

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама