Намушкаха писателя Салман Рушди (ВИДЕО)


Намушкаха писателя Салман Рушди (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Салман Рушди е бил намушкан с нож в областта на шията и е бил откаран от мястото на атаката с хеликоптер до болница, предаде "Асошиейтед прес". Полицията допълва, че засега не е ясно какво е състоянието на писателя.

Нападателят е бил обуздан и задържан. Отведен е в ареста, допълва "Ройтерс". По случая е започнало разследване.

По-рано днес световните агенции предадоха, че Салман Рушди е бил атакуван от мъж, докато се готвел да изнесе лекция в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк. Нападателят нахлул на сцената в института "Шътокуа", където трябвало да се състои лекцията. Според репортер на агенция АП той е нанесъл 10 или 15 удара на писателя, който паднал на пода. Кадри, излъчени в социалните мрежи, показват зрители в зала, които се притичват на сцената, за да окажат помощ на Рушди. 

Салман Рушди е роден през 1947 г. в Мумбай в Индия, два месеца преди нейната независимост от Британската империя. Той стана известен с породилата полемика в ислямския свят книга "Сатанински строфи", публикувана през 1988 г. Тя е забранена в Иран, тъй като е смятана за богохулна. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя. Ислямската република отдавна се дистанцира от фетвата на Хомейни, вече покойник, но настроенията против Рушди се запазват. През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди на 3,3 милиона долара.

Салман Рушди е носител на наградата "Ман Букър" през 1981 г. за книгата си "Среднощни деца". Той е известен и с творбите си "Срам“, "Последният дъх на Мавъра", "Земята под нейните нозе", "Ярост", "Шалимар клоунът", "Чародейката от Флоренция". Стилът му съчетава митология и фантазия с реалистични случки и често пъти е дефиниран като магически реализъм, примесен с исторически измислици. В творбите му се откроява и темата за срещите на Изтока и на Запада.

През годините той полага усилия името и творчеството му да не бъдат свеждани само до скандала, предизвикан от "Сатаниски строфи" и последвалата фетва.

"Проблемът ми е, че хората продължават да ме възприемат през единствената призма на фетвата", заяви той преди няколко години. Самият Рушди иска хората да гледат на него не като на символ, а като на писател, отбелязва "Франс прес". Но реалността, възходът на радикалния ислям, не престават да го асоциират с онова, което той винаги е представлявал в очите на Запада - символ на борбата срещу религиозния обскурантизъм и в подкрепа на свободата на словото.

През 2005 г. самият Рушди казва, че фетвата от 1989 г. срещу него е представлявала прелюдия към атентатите от 11 септември 2001 г. Заради фетвата той живее в нелегалност и под полицейска защита, премества се от скривалище в скривалище. Нарича се Джоузеф Антон в памет на любимите си автори Джоузеф Конрад и Антон Чехов. Заради фетвата той трябва да свикне да живее в огромна самота, обострена и от раздялата със съпругата му, американската романистка Мариан Уигинс, на която са посветени "Сатаниски строфи".

Рушди от няколко години живее в Ню Йорк и постепенно започна да се връща към нормалния живот, като същевременно продължаваше да защитава в книгите си изкуството на сатирата.

Салман Рушди писателят е член на британското Кралско дружество по литература и е командир на френския Орден на изкуствата и литературата. Във Великобритания получава рицарско звание за приноса си към литературата през 2007 г. Година по-късно "Таймс" го поставя на 13-о място в списъка си на 50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам. Рушди има зад гърба си общо четири брака и две деца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама
Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама