Почина актрисата Джина Лолобриджида


Почина актрисата Джина Лолобриджида
Снимка: Getty Images

Голямата италианска актриса Джина Лолобриджида днес си отиде от този свят на 95-годишна възраст, съобщи агенция АНСА.

Дъщеря на производител на мебели от планинското село Субиако край Рим, през 1947 г. заема трето място на конкурса "Мис Италия". Знойната красавица се прочува през 50-те години на миналия век като "средиземноморския секссимвол". Често е наричана най-красивата жена в света. Тя снима над 60 филма, включително някои през 90-те години на ХХ век. През 1955 г. участва във филма "La Donna Piu Bella del Mondo" ("Най-красивата жена на света"), който се превръща в нейна визитна картичка.

Сред филмите, които ѝ носят слава, са "Фанфан Лалето" (1952) и "Парижката Света Богородица" (1956). В Холивуд Ла Лоло прави пробив с ролята си на брюнетка с хладнокръвен поглед във филма на Джон Хюстън "Beat the Devil" (1953 г.). През 1961 г. печели "Златен глобус" за филма "Елате през септември" с участието на Рок Хъдсън.

Със земната си външност тя въплъщава прототипа на италианската красота. Особено влияние оказва характерната ѝ къса прическа. Тя бързо се разпространява в цяла Италия през 60-те години и е наричана "лоло".

Вижте ТУК Джина Лолобриджида в началото на кариерата ѝ.

"Имала съм много любовници и все още имам романси. Много съм разглезена. През целия си живот съм имала твърде много почитатели", казва тя в едно интервю през 2000 г.

След като се оттегля от киното, Лолобриджида се пробва като фотограф, скулптор, фотожурналист и изпълнителен директор в областта на модата и козметиката.

На 95-ия си рожден ден на 4 юли 2022 Лолобриджида заяви пред агенция АНСА, че е решена да продължи да се занимава с творчество в областта на фотографията и изкуството, към които се е насочила след десетилетията, прекарани в ролята на секссимвол. "Берсалиерата" на италианското кино, прозвище, дадено ѝ след емблематична роля на феерична жена, каза: "Рожденият ми ден е хубав етап и аз все още работя. Подготвям книга (с рисунки), изпълнена със сангвини (червено цвете), скици в червена охра, това е важна работа, взискателна".

Дивата се развежда през 1971 г. след 22-годишен брак с югославски лекар, от когото има син. През 2006 г., на 79-годишна възраст, тя се омъжва за 34 години по-млад от нея испански предприемач, когото познава от 22 години, но бракът скоро е анулиран от ватикански съд.

През последните години физическата и психическата ѝ слабост я държи далеч от общественото внимание. Въпреки това, Ла Лоло се кандидатира неуспешно за депутат на парламентарните избори на 25-ти септември 2022, спечелени от десницата.

През октомври миналата година Върховният касационен съд потвърди, че Лолобриджида се нуждае от законен настойник, за да се попречи на хората да се възползват от богатството ѝ. Синът на бившата сексбомба, Скофич, чиито отношения с майка му винаги са били трудни, поиска от съда да определи настойник, който да защитава имуществото ѝ. Касационният съд заяви, че Ла Лоло не е умствено немощна, но медицинските експерти са установили "отслабване на правилното възприемане на реалността" и състояние на "уязвимост", което би направило възможно хищни хора да получат власт над нея. Тя заяви чрез адвокатите си, че е "разочарована, но не и примирена" от присъдата, която според нея накърнява достойнството ѝ.

Ето няколко силни цитата от нея:

"Любовта е най-добрата козметика."

"Правя това, което ми харесва. Просто нямам време за всичко."

"В киното трябва да се показва сърцето, а не бюстът."

"Бих предпочела филмите на неизвестни режисьори, които се стремят да казват от екрана истината."

"Жената на 20 е като лед, на 30 се затопля, а на 40 е много гореща."

"От многото знаменити мъже, който са ме обичали, нито един — подчертавам, нито един не ми е предложил брак. Защото в жената мъжете ценят не красотата, а покорството и смирението. Това аз не мога да им предложа."

"Хората се състаряват, когато не знаят на какво да се посветят."

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама