Почина кинолегендата Шон Конъри


Почина кинолегендата Шон Конъри
Снимка: Getty Images/Guliver

Сър Шон Конъри си отиде от този свят. Шотландският актьор, който първи влезе в ролята на британския шпионин Джеймс Бонд, е починал днес на 90-годишна възраст, съобщават от семейството му.

Богатата му актьорска кариера продължава десетилетия и е изпъстрена с многобройни награди: включително Оскар, две награди на британската филмова академия (БАФТА) и три Златни глобуса.

Незабравими остават ролите в му в "Недосегаемите", "Шотландски боец", "Индиана Джоунс: Последният кръстоносен поход", "Името на розата".

Заслужават внимание и превъплъщенията му в "Първият рицар", където играе ролята на крал Артур, "Скалата", "На лов за Червения октомври", "Лигата на необикновените", "Големият влаков обир","Да откриеш Форестър", "Клопка".

Мнозина го считат за най-добрия актьор, играл ролята на Агент 007 в дългогодишната поредица. Конъри се превъплъщава в британския специален агент цели 7 пъти. 

През 1988 г. печели "Оскар" за ролята си на ирландското ченге Джим Малоун във филма на Брайън де Палма "Недосегаемите". През 2000 г. Конъри е посветен в рицарство от Кралица Елизабет II.

Роден и израснал в негостоприемния район Фаунтин бридж на шотландската столица Единбург, Конъри напуска училище на 14, за да работи като млекар. Впоследствие служи в британските Кралски военноморски сили, занимава се с бодибилдинг и става модел, като дори участва в конкурса Мистър Вселена през 1953 г.

Започва с малки роли в театри и ТВ програми, преди да пробие в голямото кино. На 30 печели кастинг за ролята на Джеймс Бонд в първия филм от поредицата "Доктор Но", а лентата постига огромен успех. Именно тази поредица му гарантира статут на звезда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама