Принц Хари: Взимал съм наркотици и съм убивал хора


Принц Хари: Взимал съм наркотици и съм убивал хора
Снимка: Getty Images

Британският принц Хари и брат му, престолонаследникът принц Уилям, са молили баща си принц Чарлз да не се жени за Камила, която днес е кралица консорт, разкрива вторият син на британския крал в дългоочакваните си мемоари, които излязоха на пазара в Испания дни преди официалната премиера, съобщи "Ройтерс".

Автобиографията "Spare" ("Резервен") излиза на пазара на 10 януари, но британският в. "Гардиън" публикува откъси от нея предварително, а "Ройтерс" и други медии успяха да купят изданието ѝ на испански език в четвъртък. Детайли от съдържанието стават публично достояние, а британската телевизия ITV излъчи клип от предстоящо интервю с принц Хари, в което той казва, че не може да се ангажира да участва в церемонията по коронацията на баща си през месец май и защитава решението си да говори публично за семейните отношения.

Мемоарите на принц Хари разкриват вътрешната му борба да приеме смъртта на майка си принцеса Даяна, преживяванията по време на военната му служба, когато убива 25-има талибани в Афганистан и конфликтите му с медиите. Най-поразителните разкрития в книгата засягат отношенията в кралското семейство, неща, надвиснали като сянка над кралската фамилия, откакто Хари и съпругата му Меган се оттеглиха от ангажиментите си като високопоставени членове на кралското семейство през 2020 г. и се преселиха в Калифорния, САЩ, в търсене на нов живот. Както е обичайно за кралското семейство, говорители на монарха Чарлз Трети и на принц Уилям отказват коментар.

Принц Хари, който е на 38 години, пише в мемоарите си как брат му Уилям, на 40 г., го блъска и удря през 2019 г. в тогавашния му дом в Лондон, след като принц Уилям нарича Меган, съпругата на Хари, "трудна", "груба" и "дразнеща". Научете повече за случилото се ТУК.

Уилям и Хари бяха много близки след смъртта на майка си в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. Братята се отдалечават след женитбата на Хари с бившата американска актриса Меган през 2018 г.

В мемоарите си Хари описва първата си среща с Камила, която майка му Даяна обвинява за разпадането на брака си. Хари пише, че той и брат му одобрили Камила, но помолили баща си да не се жени за нея.

Откакто се оттеглиха от ангажиментите си към кралското семейство, херцозите на Съсекс, както бяха официалните титли на Хари и Меган, критикуват остро фамилия Уиндзор и британската монархия и дори отправиха обвинения в расизъм, които бяха отхвърлени от принц Уилям. "Не зная как се очаква нещата да се подобрят, ако човек си мълчи", каза Хари в клипа.

Заглавието на автобиографичната му книга идва от фраза от британските аристократични среди за нуждата от наследник и от "резерва" за титлата. Хари казва, че баща му Чарлз казал на майка му Даяна в деня на неговото раждане: "Чудесно! Вече ми даде наследник и резерва - работата ми е свършена".

Все още не е ясно как разкритията на Хари ще повлияят на обществото. Проучване на YouGov тази седмица сочи, че 65% от анкетираните "не се интересуват изобщо" от книгата му, а друга анкета установи, че респондентите изпитват по-силна симпатия към Уилям и Кейт, отколкото към Хари и Меган. Крал Чарлз Трети все още се надява да се сдобри със сина си, казаха през седмицата неназовани източници пред британски вестници. В публикуваните откъси от "Гардиън" се казва, че кралят е застанал между синовете си на трудна среща в замъка Уиндзор след погребението на дядо им принц Филип през април 2021 г. "Моля ви, момчета, не съсипвайте последните ми години", казал той.

В мемоарите си Хари разкрива, че пробвал кокаин за пръв път през лятото на 2002 г. и след това вземал още няколко пъти от наркотика, защото искал "да се почувства друг" и "въобще да почувства нещо", съобщи АФП. В интервю по-рано принцът бе признал, че много години злоупотребявал с алкохол и вземал наркотици в опит да потуши скръбта от загубата на майка си принцеса Даяна. През 2002 г. британски медии съобщиха, че 16-годишният тогава Хари посещава клиника за лечение на наркозависими, след като признал пред баща си, че употребява алкохол и марихуана.

Малкият син на крал Чарлз Трети разкрива, че е убил 25-има талибани в Афганистан, които възприема като "шахматни фигури", съобщи АФП. Той казва, че за него било важно да се научи да не се страхува от това и че не изпитва нито удовлетворение, нито смущение от този факт.

След смъртта на принцеса Даяна в катастрофа в Париж през 1997 г., Хари и брат му Уилям възприели като "опростени и абсурдни" заключенията на следователите, че единствената причина за катастрофата бил пияният шофьор на лимузината. Но хората, които вземали решенията, разубедили братята да не искат подновяване на разследването, пише Хари. През 2007 г., когато бил в Париж, той поискал от шофьора си да мине по същия маршрут и със същата скорост, като на лимузината, в която загинала майка му. "Казаха си, че искам да затворя тази страница, но всъщност не беше така", пише Хари.

Британският принц разкрива също, че потърсил съдействие от жена, която била медиум и която му помогнала да осъществи контакт с покойната му майка. "Почувствах енергията около нея", пише Хари и казва, че жената му казала, че майка му е с него. Тя му обяснила, че принцеса Даяна ѝ казва, че Хари "живее живота, който тя не могла да има" и че тя живее по начин, който тя би искала за него.

Според публикация в "Ню Йорк пост" Хари си спомня, че една от "най-добрите смешки от репертоара" на баща му била да каже знае ли някой дали той наистина е принцът на Уелс и дали наистина е негов баща. "Той се смееше и смееше, макар да не бе никак смешно, като се има предвид мълвата, която се носеше тогава, че истинският ми баща е един от бившите любовници на мама майор Джеймс Хюит", спомня си Хари. Според него една от причината за този слух била рижата му коса, а другата - проявите на "садизъм".

Според в. "Сън" Хари твърди в мемоарите, че брат му Уилям и съпругата му Кейт го убедили, когато бил двадесетгодишен, да се маскира с нацистка униформа за парти, което предизвика сериозен скандал.

Според Sky news принцът си припомня и "унизителния епизод", в който губи девствеността си с "възрастна жена", която обичала конете и се отнасяла към него като към "млад жребец".

За мемоарите на херцога на Съсекс помага известният американски журналист и писател, лауреатът на награда "Пулицър" Джон Джоузеф Моринджър.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама