Рапърът Кулио изненадващо почина на 59


Рапърът Кулио изненадващо почина на 59
Снимка: Getty Images

Рапърът Кулио, едно от най-големите имена в хип-хопа през 90-те години с хитове като "Gangsta's Paradise" и "Fantastic Voyage", почина на 59-годишна възраст, предаде "Асошиейтед прес", като цитира неговия дългогодишен мениджър Джарез Поузи.

Смъртта му е настъпила в дома на негов приятел в Лос Анджелис. Причината за кончината на рапъра не се съобщава.

Кулио спечели награда "Грами" за най-добро соло рап изпълнение за "Gangsta's Paradise" - хит от 1995 г., включен в саундтрака на филма "Опасен ум" с участието на Мишел Пфайфър. Сингълът е по песента на Стиви Уондър от 1976 г. "Pastime Paradise" и MTV непрекъснато я пускаше.

Престижното отличие и пикът на популярност на Кулио идват през 1996 г., на фона на ожесточена вражда между хип-хоп общностите на Западното и Източното крайбрежие. Тя отне живота на рапърите Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи. Кулио не се забърка в конфликта.

"Бих искал да взема това "Грами" от името на цялата хип-хоп общност, на Западното и на Източното крайбрежие и по целия свят, обединени стоим изправени, разделени - падаме", каза рапърът от сцената, докато приемаше наградата.

Кулио, чието рождено име е Артис Лион Айви младши, е родом от щата Пенсилвания, но по-късно се премества в Калифорния.

В интервюта споделя, че е започнал да рапира на 15 г. и на 18 г. вече е знаел, че иска да се занимава с това. Учи в колеж, а след това работи като пожарникар доброволец и охрана на летище, преди да се посвети напълно на музиката.

Кариерата на Кулио започва с издаването на дебютния му албум "It Takes a Thief" през 1994 г. Пилотният сингъл "Fantastic Voyage" достига до номер три в класацията на "Билборд".

Година по-късно "Gangsta's Paradise" обаче оглавява подреждането. След това рапърът не успява да направи толкова успешен хит, но популярност печелят "1,2,3,4 (Sumpin' New)" от 1996 г. и "C U When U Get There" от 1997 г.

Продажбите на албумите на Кулио възлизат на 4,8 милиона копия и има 978 милиона стриймвания на песните му, сочат данни на "Луминейт". Той е номиниран за общо шест награди "Грами".

Кулио участва в риалити шоу, озвучава епизод от анимационното шоу „Гравити Фолс“ и прави музиката за ситкома на „Кенан и Кел“, излъчван по канала Nickelodeon.

Рапърът имаше и проблеми със закона. През 1998 г. бе осъден в Щутгарт, Германия, където собственичка на бутик го обвини, че я е ударил, когато се е опитала да го спре да вземе стока, без да плати. Той бе осъден на шест месеца пробация и глоба от 30 000 щатски долара, припомня Асошиейтед прес.

Кулио е баща на четири деца.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама