Шокиращо: Дуа Липа отива на съд заради плагиатство


Шокиращо: Дуа Липа отива на съд заради плагиатство
Снимка: Getty Images/Guliver

Дори и на най-известните им се случва да "стъпят накриво" понякога. В случая става дума за една доста нашумяла песен на Дуа Липа - "Levitating".  Тя оглави оглави класацията на "Билборд" за сингли в края на 2021 г. и прекара 77 седмици в Топ 100, но се оказа, че е доста "проблемна".

През юни федерален съдия в Лос Анджелис отхвърли иск на реге група Artikal Sound System, която твърдеше, че Дуа Липа е копирала "Levitating" от тяхна песен от 2017 г.

Сега обаче хитът се сблъсква с друг казус - Федерален съдия в Манхатън реши, че британската поп певица Дуа Липа трябва да бъде съдена по обвинение, че е копирала песента си от диско песен от 1979 г.

Вижте още: Въвлякоха Софи Маринова, Преслава и Галена в парична измама

Съдия Катрин Полк Файла обяви, че авторите на песента "Wiggle and Giggle All Night" Ръсел Браун и Санди Линзър ще се опитат да докажат "значително сходство" между тяхната песен и "Levitating" на Дуа Липа.

Адвокатите на Липа и на лейбъла ѝ "Уорнър рекърдс" не отговориха веднага да запитването за коментар.

В иска, заведен през март 2022 г., се посочва, че "Levitating" има общи "композиционни елементи" с "Wiggle" и най-вече дублира началната мелодия. Адвокатите на защитата твърдят, че е неправдоподобно да се смята, че 27-годишната Липа е чула "Wiggle", преди да напише "Levitating". Съдия Файла посочи, че ищците представят "достатъчно факти", за да твърдят, че песните са "поразително сходни", включително имат и общ "повтарящ се ритъм" и "специфична мелодия" и това е знак, че Липа трябва да ги е копирала от "Wiggle".

Решението на съдия Файла не засяга друго твърдение на ищците, че Дуа Липа е копирала и песента "Don Diablo", чиито права притежават.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама