Тина, която отвърна на шамара с нокаут


Тина, която отвърна на шамара с нокаут

Тина Търнър си отиде от този свят вчера, но след нея остават много повече от хитове, след нея остава силата, която даде на няколко поколения жени от цял свят!

Вижте още: През сълзи Кака Лара призна за тежка диагноза (ВИДЕО)

Рок кралицата започва да гради кариерата си в някогашна Америка, която далеч не изповядва сегашните либерални възгледи. Това е време, в което чернокожите са чернокожи, шоубизнесът е в краката на белите, а да биеш жена си не е престъпление, ако тя си го е заслужила.

Тина Търнър може да не е единствената с мощен глас, може да не е единствената и с дълги крака, но тя е единствената, която има духа и силата да се изправи срещу шамарите с ясната идея, че това ще прати кариерата ѝ по дяволите, а тя ще трябва да гради живота си отначало на 40 години - възраст, на която по това време се е гледало като преклонна. Цялата тази дързост обаче рок кралицата успява да пренесе и в музиката. И ако това не е приемливо за Америка, то Европа я прегръща с широко отворени обятия. 

Истината е, че много преди движението Mee Too, една жена застана с раните си пред света, за да му удари шамар и да покаже, че може да бъде силна, независима и да съгради мечтите си от прахта на разбития си живот...

Музиката на Тина Търнър е много повече от хитове, тя има послание, а то е най-голямата отговорност на артистите!

Преди да сложи короната си Кралица на рока, тя носи бодливия плет на живот, изпълнен с изпитания в личен и професионален план. 

Вижте още: Бременната Светлана Гущерова влезе в болница (СНИМКИ)

Тина Търнър е родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, щата Тенеси. Става популярна в музикалните среди като една от беквокалистките на групата на първия си съпруг Айк Търнър - The kings of rhythm.

Големите музикални успехи на двойката в Америка са придружени от силни аплодисменти, които заглушават боя, който яде Тина зад кулисите от мъжа си години наред. Гримът, който слага преди участията им, успява да скрие синините, но не ѝ болката, която се крие в очите ѝ.

След години домашно насилие, малко преди поредното участие на групата, този, който не може да излезе на сцената, е Айк Търнър. След поредния му шамар към Тина, тя се обръща и го смазва от бой до такава степен, че лицето му е обезобразено. Нейната точка на кипене е взела своя връх и тя е наясно, че това е краят на всичко - семейство, кариера и на привидно бляскавия ѝ живот.

За Америка обаче Тина Търнър без Айк Търнър е просто чернокожата 40-годишна Анна Бълок. Тя събира в куфар дрехите и разбития си живот и пристига в Европа, където прави истински фурор с песента си "Whta's Love Got To Do With It".

Ако за Америка възрастта ѝ и раздялата със звездата Айк Търнър е неприемлива, то Старият континент полудява по образа на рок кралицата, която може да е на 40, но крачи гордо с дългите си крака в кожена пола, за да разбие всички наложени клишета.

А след кошмара, в който дълго време живее, получава онзи герой, който да ѝ върне вярата в любовта, за която пее години наред.

Тина се запознава с музикалния мениджър Ервин Бах през 1985 на летище и скоро се влюбват. Разликата във възрастта им от 16 години (Бах е по-млад от Тина) не пречи на двойката да изведе връзката си на следващото ниво.

До началото на 90-те години Тина живее с Бах в дома му в Германия и впоследствие двамата се местят в Швейцария, където живеят до последния дъх на певицата.

За съжаление в България темата за домашното насилие също е изключително сериозна, макар често да бъде възприемана за табу.

А ние не просто нямаме Тина, а имаме пълния ѝ антипод! Може да си харесван поп-фолк изпълнител, ако със своята музика докосваш сърцата на феновете, но винаги ще си останеш чалга, ако уверяваш почитателите си, че да те смажат от бой е нормално за "щурите" семейства. Че прошката става евтина, когато е скъпо платена с няколко бижута, готина кола и екзотични екскурзии. 

Защото красотата на жените е в белезите на излекуваните им рани от битки, защото най-дългите крака са не онези, които носят високи токчета, а които с лъвски скок са надскочили страховете и пораженията си, за да продължат напред с гордо вдигната глава. Защото днешните кралици нямат нужда от крал, а от кураж да отговорят на шамара с нокаут!  

Това беше Тина Търнър и затова завинаги ще остане "Simply The Best"!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама