Захари Карабашлиев напуска Народния театър след скандал


Захари Карабашлиев напуска Народния театър след скандал
Снимка: Личен профил във фейсбук

През последните дни Народният театър "Иван Вазов" е покосен от грозен скандал, който успешно успя да политизира културната институция. Повод за събитията бе надраскването на вратата на PR-a Велислава Кръстева с надписи "ДПС" и "Изчезвай". Извършителят все още не е установен, но събитията доведоха до оставката на Загари Карабашлиев. Ето какво написа той:

"В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение - от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.

Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама