Започна бдението преди погребението на кралица Елизабет Втора


Започна бдението преди погребението на кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty Images

Четирима британски войници в червени и златни парадни униформи заеха позиции в четирите ъгъла на ковчега на кралица Елизабет Втора, съобщи "Асошиейтед прес". С това днес започна бдението, което ще продължи четири дни, докато тленните останки на покойната кралица са в Уестминстър Хол в Лондон.

Войници от церемониални подразделения на британската армия ще се редуват да пазят ковчега на шестчасови смени.

Ковчегът на кралицата беше поставен на издигната платформа в Уестминстър Хол след тържествена процесия от Бъкингамския дворец.

Малко след 17 ч. (19 ч. българско време) първите представители на обществеността бяха допуснати до ковчега на британската кралица Елизабет Втора, съобщи Асошиейтед прес.

Те се движеха в две редици - по една от двете страни на ковчега. Много от тях се разплакаха, докато се приближаваха. Някои свалиха шапките си, а един направи реверанс.

Хиляди хора, които чакаха с часове пред двореца и на други места по маршрута, държаха телефони и фотоапарати, за да снимат, а някои избърсваха сълзите си, докато процесията преминаваше. Хиляди други седяха в близкия Хайд парк и гледаха на големи екрани.

Правителствени служители заявиха, че не могат да посочат точна колко души ще искат да преминат покрай ковчега на покойната кралица, но се очакват около 750 000 души.

Ковчегът е покрит с кралското знаме. Отгоре са поставена короната, която е инкрустирана с почти 3000 диаманта, и букет от цветя и растения, включително клонка от бор от замъка Балморал в Шотландия, където Елизабет почина на 8 септември на 96-годишна възраст.

38-минутната процесия завърши в Уестминстър Хол, където архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби оглави служба, на която присъстваха крал Чарлз Трети и другите деца на покойната кралица, а също нейните внуци принц Уилям и принц Хари със съпругите си.

Хиляди хора се бяха наредили на опашка на брега на река Темза в очакване на своя ред да влязат в залата и да отдадат почитта си.

ВИЖТЕ ТУК ОЩЕ СНИМКИ

Множествата са най-новата проява на общонационалната скръб и уважение към единствения монарх, когото мнозинството британци някога са имали през живота си, след 70-годишното пребиваване на Елизабет Втора на трона.

Летище "Хийтроу" временно спря полетите, заявявайки, че ще "осигури тишина над центъра на Лондон", докато церемониалната процесия се движеше от Бъкингамския дворец към Уестминстър Хол.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама