Лаура Славов: Йога ти помага да се обърнеш навътре към себе си


Лаура Славов: Йога ти помага да се обърнеш навътре към себе си

Лаура Славов е едно усмихнато и заредено с много положителна енергия момиче, което обича това, което прави. Макар че е завършила Европеистика и Бизнес администрация в Холандия, тя се връща тук, за да преподава йога. Тя напълно се е отдала на страстта си и вярва, че йогата е най-добротото духовно лекарство."Бъди добър, обичай, моли се, не забравяй от къде си тръгнал, бъди състрадателен, живей умерено и не съди другите." Това са уроците, които иска да предаде и на своите клиенти, защото вярва, че когато човек е добър, му се връща.

Опиши се с 3 думи.

Упорита, волна и енергична.

Каква искаше да станеш като малка?

Много неща. Архитект, фотограф, природозащитник, експерт по храненето, бизнес дама...

А стана?

Преподавател по йога и основател на Бакьово Ритрийт Център.

Ти си учила и живяла в Холандия, защо реши да се върнеш, вместо да градиш кариера там, както биха направили много млади българи?

Много пpосто – защото България ми липсваше до болка, защото всеки път, когато се сещах за селото, където съм отраснала, ме изпълваха едновременно чувство на тъга, но и безкрайна радост и спокойствие. Най-вече чувството, че в България ме очаква нещо специално, което предстои да се случи и че само там ми е мястото в момента!

Макар че си завършила Европеистика и Бизнес администрация, в момента активно си се отдала на йогата. Кога и как се зароди любовта ти към нея?

Любовта към йогата се зароди по време на моето следване. Следвах много трудна специалност и понеже работех докaто учех имах много динамично ежедневие. Рядко имах възможност да релаксирам и нямах нито един свободен ден. Йогата беше моето бягство, моят екзотичен остров и всеки ден без Йога беше непълноценен.

Как се промени ти самата, след като започна да практикуваш – физически и психически?

Станах много по-спокойна. Йогата действа много интересно на мозъчната дейност. Спомням си ясно моменти от моето юношество, когато имах толкова много мисли и енергия, че сама изморявах себе си. Бях малко хиперактивна. Мисля, че от всички дейности, с които съм се занимавала, нищо не може да се сравни с начина, по който йога действа на съзнанието. Като че ли ми просветна. Започнах да виждам всичко много по ясно, да чувствам следващата стъпка във всеки един момент. Отделно, поддържа кондицията на тялото. Наскоро бяхме с приятеля ми на вело преход и се справихме без никаква подготовка с 35 км планински преход.

Кои са най-важните неща, които си научила от йогата?

Че всеки страх си има причина, но е и невероятна възможност да го преодолеем и да станем по силни. Че с търпение и постоянство всичко се постига. Че всички сме равни и никой не е по-велик или по нисше стоящ от другите. И не на последно място – че ако си добър с хората, ще ти се върне. Както и лошото разбира се, хихи!

Имаш ли любим стил и поза?

Първоначално бях лудо запалена по Хот Йогата, но с течение на времето май нещо се поуморих. Не виждам смисъл вече в състезанието, в доказването. Сега практикувам Ащанга Виняса и Ин Йога и много ми харесва комбинацията. Има дни, в които правя Ин Йога сутрин половин час и вечер половин час и се чувствам невероятно. Любима позa... Може би Janu sirsasana.

Йогата набира все по-голяма популярност в България, какво би казала на тези, които все още са скептични към тази древна практика?

Че йога има много лица. Много хора я бъркат с религия, но това не е така. Йога не е религия, а начин на живот и философия. Сам избираш до колко дълбоко да се впуснеш, но нейните послания са доста прости и ясни. Бъди добър, обичай, моли се, не забравяй от къде си тръгнал, бъди състрадателен, живей умерено и не съди другите. Йога практиката сама по себе си не те прави велик човек, нито по-духовен, нито по-възвишен. Това че можеш да стоиш на глава и да медитираш с часове не значи че си състрадателен човек, на който може да се разчита, приятел в нужда или подкрепа на семейството си. Йога ти помага да се обърнеш навътре към себе си, за да послушаш вътрешния глас, вътрешния учител, който знае във всеки един момент какво е правилно и коя е следваща стъпка. Вътрешният глас те направлява в живота, за да може да вървиш по пътя си силен и да разгърнеш пълния си потенциал, за да живееш с любов, мир и щастие.

С твоето семейство сте създатели на Бакьово Ритрийт Център, където организирате йога ритрийти сред красивата природа. Как би описала хората, които идват при вас, какво търсят?

Мога да се похваля, че нашите клиенти са изключително интелигентни, свежи и позитивни хора. Хората са претоварени от работа, стресирани и изморени и имат нужда от своя досег с природата и със себе си. Всеки, който идва при нас, идва по една или друга причина. Смело мога да твърдя, че по време на престоя си нашите клиенти успяват да се докоснат до атмосферата и духа на Бакьово Ритрийт Център и да презаредят своите батерии. По този начин ние създаваме не просто клиентска база, а едно семейство, едно общество на все по-щастливи, светли и осъзнати хора.

Кой е най-емоционалният ти ритрийт до момента?

Всеки Ритрийт с всеки учител е изключително специален за нас, защото допринася със своята енергия за Бакьово Ритрийт Център. Но никога няма да забравя моя първи Ритрийт, който направих с моя много добра приятелка и колежка Кремена Йорданова в Холандия. Тогава и двете още нямахме ясна представа какво правим и къде искаме да стигнем. Само знаехме, че го правим от сърце и влагаме всичко от себе си. Този Ритрийт завърши с много сълзи от щастие, а с Кремена поставихме началото на едно силно партньорство. Тази година Кремена ще гостува на Бакьово Ритрийт Център за още един гиг заедно от 2-4 юни. Тя ще пътува директно от Ню Йорк, където ще е карала курс с известната Тара Стайлс.

Какви плановете имате за бъдещето на Бакьово Ритрийт Център?

С моят приятел Асен сме се заели активно с развитието на Бакьово Ритрийт Център. Планираме построяването на еко пътеки и кътове за медитация из селото, увеличаване на легловата база. Също така ни се иска за в бъдеще да има все повече курсове и семинари. Очаквайте скоро кулинарни курсове, работилници за занаяти и курсове за йога преподаватели.

Какво най-много харесваш в себе си?

Скромността :)

А какво би променила?

Бих искала да съм по-търпелива.

3 неща, които обожаваш да правиш?

Да пътувам, да чета интересни романи и да правя йога, разбира се!

Една жена трябва...

Аз съм на мнение, че нищо не трябва. Според мен жените в България са много силни, нежни създания, които работят страшно много и рядко си позволяват да се поглезят и да си починат, а толкова много го заслужават.

Какъв е твоят свят?

Много, много цветен!

За какво си намасте?

За божественото във всеки един от нас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама