11 мита за косата, в които все още вярваме


11 мита за косата, в които все още вярваме
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно обръщате много внимание на здравето на косата си и харчите доста пари, за да бъде гъста, буйна и блестяща. Въпреки това, понякога може да е трудно да разберете кои продукти си струват да се купят и кои съвети си заслужават да се следват. А сега ще ви изброим няколко популярни твърдения, свързани с грижата за косата, в които трябва да спрете да вярвате.

1. Твърде многото загуба на коса е лошо нещо

Всеки ден по около 150-200 косъмчета падат от главите ни. Въпреки това, два пъти годишно, обикновено през пролетта и есента, косата преминава през фаза, наречена телоген (когато косменият фоликул си почива). По време на този етап тя просто лежи върху главите ни, а не расте. Ето защо космите падат в такива големи количества. След това нови косъмчета (анагенната фаза) започват да се появяват в изпразнените космени фоликули.

Но ако значителна загуба на коса се появява повече от два пъти през годината и за по-дълго от месец, определено трябва да обмислите посещение при специалист.

2. Има продукти, които могат да накарат косата да расте по-бързо

Дори и най-мощните хормонални лекарства не могат да принудят клетките да се разделят с по-висока скорост, поради което никакви козметични продукти няма как да накарат косата ви да расте по-бързо. Бързината на растежа е генетична черта и обикновено косата пораства с 1 сантиметър на месец.

3. Шампоанът и балсамът трябва да се нанасят по цялата дължина на косата

В действителност, шампоанът е продукт за почистване не на косата, а на скалпа и затова трябва да се прилага върху корените. Пяната и остатъците от шампоана, които остават по косъма преди изплакването, са достатъчни, за да почистят косата по дължината й.

С балсама нещата стоят по обратния начин - него трябва да прилагате само върху дължината на косата. Корените на косата са естествено по-здрави и по-бързо се омазняват, така че не им е нужен хидратиращия ефект на балсама.

4. Сушенето на косата със сешоар я разваля

Всъщност, сешоарите, както и различните маши, оказват негативно влияние само върху "гола коса" - косата, която не е третирана с никакви продукти. Ако използвате специални козметични продукти като пяна или за защита от топлина, не е нужно да се притеснявате за косата си.

5. Колкото повече подстригвате косата си, толкова по-бързо расте

Тъй като косата расте от корените, а не от краищата, подстригването не повлиява на растежа по никакъв начин. И в допълнение, противно на общоприетото схващане, бръсненето на главата не влияе на плътността на косата, тъй като броят на космените фоликули е генетична черта.

6. Ако подстрижете косата на детето си, преди да е навършило годинка, косата му ще стане по-гъста

Вярно, че косата на бебетата прилича повече на пухче и често е лишена от пигмент. Ако подстрижете косата на бебето, тя ще започне да расте със структура наподобяваща тази на "възрастните" коси. От там идва и илюзията, че косата им се сгъстява. Всъщност, по-гъста и по-плътна коса ще започне да расте по главата на детето ви, независимо дали я подстригвате или не.

7. Кератиновото изправяне е полезно за косата ви

Разбира се, съставът на формулата за кератиновото изправяне на косата се е подобрила през годините. Първоначално е съдържала формалдехид, използван в аутопсии. Днес формулата за кератиновото изправяне съдържа същите елементи, които са използвани за химическо къдрене и разрушават структура на косата. Ето защо изправянето с кератин не е здравословна процедура, която ви дава визуална привлекателност.

8. Блондинките имат по-малко коса от брюнетките

Всъщност, учените са открили, че блондинките имат повече коса, отколкото брюнетките и червенокосите. Обаче русата коса е много по-тънка. Ето защо естествените блондинки рядко могат да се похвалят с гъста и плътна коса, докато червенoкосите изглеждат с по-гъсти коси. В същото време, червенокосите имат най-малък брой косъмчета, но са най-дебелите и най-здравите.

9. Постоянното носене на опашки и кокове предизвиква загуба на коса

Само ако ги затегнете толкова много, че започнете да усещате болката. Тези прически няма да предизвикат загуба на коса. Нещо повече, една хубава конска опашка би могла да предпази косата ви от възможни щети.

10. Пърхотът е заразен

Пърхотът е знак за допълнителната работа на мастните жлези, поради което се появява допълнително количество излющени частици кожа. Ето затова не можете да се "заразите" с пърхот, пробвайки шапката на друг човек или заемайки гребен. Това обаче не означава, че човек трябва да забрави за правилата за лична хигиена.

11. Косата на мъжете се различава от косата на жените

Анатомичната структура на мъжката и женската коса е идентична. Разликата идва от начина, по който третираме косите си. Косата на жените става по-тънка поради постоянното й стилизиране, боядисване и различните експерименти с нея. Мъжете, от своя страна, са по-консервативни, когато става дума за грижата и стилизирането на косата си, затова косата им по-често остава по-плътна и по-здрава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама