4 причини косата ви да се омазнява бързо


4 причини косата ви да се омазнява бързо
Снимка: iStock

Нашият скалп трябва да произвежда определено количество масло, за да остане овлажнен и да защити косата ни, като създаде тънка бариера между нея и околната среда. Но прекомерният себум може да причини много дискомфорт, като се започне от липса на обем и лъщяща коса до раздразнен скалп и пърхот. За щастие, ако установите причината за прекомерното омазняване, можете да го овладеете.

1. Прекалено често носите стегнати прически

Въпреки че стилната конска опашка може да изглежда като добър начин да скриете мазната си коса, всъщност е обратното. Косата ви може да изглежда спретната, но тази прическа кара себума ви да се натрупва под косата и корените. Елегантните прически изискват много стилизиращи продукти, които изглаждат и утежняват косата ви, като я карат да се омазнява по-бързо.

Какво да направите:

Не прекалявайте със стилизиращи продукти и прически, които изискват много разресване и докосване на косата.

Вижте още: 3 маски при мазна коса

2. Не миете косата си със студена вода

Горещата вода е чудесна за отваряне на порите и кутикулите на косата и премахване на мръсотията, но може да навреди на косата ви. Шампоанът отмива себума и може да изсуши скалпа ви твърде много, причинявайки пърхот и прекомерно производство на мазнини.

Какво да направите:

По-добре е да изберете топла вода, когато става въпрос за измиване с шампоан и балсам, и да изплакнете косата си със студена вода, след като приключите с измиването, за да затворите кутикулите на косата.

3. Избрали сте грешните продукти за коса

Специалистите съветват да внимавате с продуктите, обозначени като "интензивни", защото те могат да утежнят косата ви и да я сплескат. Покриват косата с тънък защитен слой, който прави косата ви да изглежда по-мазна, ако имате тънка коса или мазен скалп.

Какво да направите:

Експертите съветват да избягвате продукти, предназначени за суха или увредена коса

Също така е добра идея да използвате дълбоко почистващ препарат няколко пъти месечно, за да почистите скалпа си от натрупания себум и козметични продукти и да помогнете на косата си да остане чиста за по-дълго време. Можете също така да опитате някои естествени средства, като нанасяне на кокосово масло, за да подхраните косата си, но в същото време да намалите нейното омазняване.

Вижте още: Етерични масла при мазна коса

4. Прекалено често решите или пипате косата си

Когато докосвате косата си, вие пренасяте масла и бактерии от ръцете си върху нея, което в крайна сметка я прави да изглежда по-мазна. Твърде честото разресване на косата също носи повече вреда, отколкото полза. Постоянното разресване кара себума да се разпространява в цялата коса и я прави да изглежда по-малко обемна и чиста.

Какво да направите:

Създайте си навик да не докосвате косата си с ръце, особено подсъзнателно, когато сте нервни или по време на разговор. Не разресвайте косата си прекалено много: експертите предполагат, че 2 пъти на ден може да е достатъчно за хора, които нямат много къдрава или текстурирана коса, и винаги го правете с чиста четка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама