5 бюти продукти, които всяка жена над 50 трябва да използва


5 бюти продукти, които всяка жена над 50 трябва да използва
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте виждали дори една снимка на Сара Джесика Паркър на снимачната площадка на „И просто ей така...“, със сигурност сте забелязали, че актрисата се грижи за кожата си редовно. Прехвърлила 50-те си години, Кари има същия блясък и здрава кожа, на които винаги се е радвала. Но как? С напредване на възрастта кожата ни се променя - от изчерпване на нивата на колаген до появата на фини линии и бръчки.

Какво се случва с кожата след 50?

Независимо от това как се чувствате относно остаряването, то е неизбежно. И макар да има нещо красиво в това да виждаме белезите от добре изживян живот, има и много какво да се каже за грижата за кожата ни с напредване на възрастта.

Вижте още: Бюти трендовете на 2022: Вампирска кожа

Стареенето е сложна биологична функция, която засяга всички органи и системи на тялото. По отношение на нашата кожа, най-големият орган, нейното въздействие може да се прояви в сухота, пигментация, фини линии и дълбоки бръчки, както и зачервяване. Това се дължи на две неща: намаляване на броя и активността на кожните клетки и понижаване на нивата на естроген – което разбира се е симптом на менопаузата.

Естрогенът е от съществено значение за хидратацията на кожата, тъй като подобрява производството на мазнини, увеличава задържането на вода в кожните клетки и подобрява бариерната функция на кожата. Ниският естроген води до изтъняване на кожата поради загуба на колаген, забавено зарастване на рани и развитие на кожни лезии, зачервяване и чувствителност.

Кои са продуктите, които трябва да присъстват в рутината?

Слънцезащитен крем

Една от най-честите причини за стареене е увреждането от слънцето и излагането на ултравиолетова радиация. Ето защо, когато става въпрос за защита на кожата ви, най-важното нещо, което можете да направите, е да носите слънцезащита.

Потърсете продукти, които предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи и имат SPF над 30 (дори през зимните месеци) и по-висок, ако планирате дейности навън като градинарство или плуване.

Хидратиращ крем

С напредване на възрастта кожата ни е склонна да става суха, тъй като нашата епидермална бариера отслабва, което ни прави по-малко способни да задържаме влага и по-уязвими към трансепидермална загуба на вода. Включването на продукти, насочени към дълбока хидратация, е от ключово значение. Съставките, за които трябва да се оглеждате, са керамиди, глицерин, масло от шеа и мастни киселини, които могат да бъдат наслоени върху серуми с хиалуронова киселина за допълнителна хидратация.

Почистващ гел

С напредване на възрастта кожата също става по-чувствителна, така че търсете нежни съставки. Изберете нежни почистващи препарати без аромат, които е малко вероятно да нарушат кожната бариера и позволяват други активни вещества да се използват в рутинна грижа за кожата без риск от дразнене.

Ретинол

Ако търсите нещо малко по-силно като ефект, ретиноидите могат да бъдат вашето спасение! Използването на локални терапии като ретиноиди през нощта може да помогне за стимулиране на производството на колаген в кожата. Това е особено важно, тъй като около 30 процента от колагена в дермата се губи през първите пет години след менопаузата.

Пептиди

Ако ретинолът е твърде агресивен за вашата кожа, може да помислите за продукти, съдържащи пептиди. Пептидите насърчават производството на колаген, което може да увеличи стегнатостта и еластичността на кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама