Защо излизат бенки и какво трябва да знаете за тях


Защо излизат бенки и какво трябва да знаете за тях
Снимка: iStock

Най-големият орган в нашето тяло е кожата. Както всеки друг орган, кожата може да даде отличителни знаци, ако нещо не е наред. Бенките са едни от най-често срещаните сигнали. Следенето на характеристиките на бенките и други признаци на кожата може да ви помогне да разберете какво да правите, ако настъпи промяна. Ето какво трябва да знаете.

Какво представляват бенките и защо се появяват?

Бенките са кожни израстъци, които могат да варират по цвят - от естествения нюанс на кожата ви до тъмно кафяво или почти черно. Те могат да се появят навсякъде по кожата, поотделно или на групи.

Когато клетките на кожата, произвеждащи пигмент, наречени меланоцити, растат на клъстери, вместо да бъдат разпръснати по повърхността, се образуват бенки. Повечето от тях се появяват върху онези части от тялото ни, които са най-изложени на слънчева светлина. Следователно е възможно колкото повече време прекарвате на слънце, толкова повече бенки да имате.

Повечето бенки се появяват в детството и до 20-годишна възраст. След като достигнете зряла възраст, нормално е да имате между 10 и 40 бенки по тялото си. След излагане на слънце бенките могат да потъмнеят. Това особено често се случва по време на пубертет или бременност поради хормонални промени.

Кога бенките имат нужда от допълнително внимание?

Въпреки че повечето от тях са доброкачествени, в някои случаи може да се наложи да ги следите по-отблизо, за да сте сигурни, че всичко е наред. В идеалния случай трябва да изследвате областите на тялото си, които имат бенки, като използвате огледало, например, за да наблюдавате бенките на места, които са редовно изложени на слънце (лице, ръце, крака, ръце, гърди и гръб).

Във всеки случай трябва да отидете на дерматолог, ако забележите някой от следните признаци:

- Една бенка изглежда различно от другите, които имате по тялото

- Появила се е след 30-годишна възраст

- Причинява сърбеж или кървене

- Цветът не е равномерен

- Диаметърът е по-голям от гумичка за молив

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама