Как да се справите с врасналите косми


Как да се справите с врасналите косми
Снимка: iStock

Врасналите косми са гадни и тук няма две мнения по темата. Добрата новина? Можете да се отървете от тях доста бързо, лесно и безболезнено. Въпреки че правилната подготовка преди бръснене или кола маска може да намали риска от развитие на враснали косъмчета, възпалените червени точки винаги се показват, дори когато правите всичко както трябва.

Защо се получават? Технически космите ни не са предназначени за махане – те са там поради еволюционна причина. Така че, когато се обезкосмявате, това вбесява фоликула, което го кара да реагира с възпаление като защитен механизъм. Ето обаче как да се избавите от този досаден проблем.

Ексфолирайте

Премахването на мъртвите кожни клетки и поддържането на кожата гладка е най-важната стъпка както за предотвратяване, така и за премахване на враснали косми. Желателно е да поддържате космените си фоликули отворени, така че всяко косъмче да има ясен път за растеж.

Всеки път, когато се къпете, уверете се, че внимателно отстранявате мъртвата кожа с ръкавица или нежен ексфолиант за лице. Въпреки че скрабът за тяло е подходящ за по-голямата част от кожата ви, не забравяйте да използвате нещо по-нежно за чувствителната кожа около интимната зона.

Нанесете салицилова киселина

След като ексфолирате под душа, подсушете зоната с кърпа и след това нанесете крем на базата на салицилова киселина сутрин и вечер. Салициловата киселина е наистина ефективна при пробиването и разтварянето на излишните кожни клетки, а най-хубавото е, че не дразни кожата. Обикновено ще са необходими три до пет дни последователни нанасяния, за да се разруши врасналия косъм.

Използвайте кортизонов крем

След като салициловата киселина изсъхне, можете да намажете малко кортизонов крем, за да успокоите възпалението. Кремът с кортизон действа чрез свиване на кръвоносните съдове, така че веднага ще получите облекчение от болката и зачервяването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама