5 съвета за справяне с акнето


5 съвета за справяне с акнето
Снимка: iStock/Guliver

Акнето е един от най-упоритите кожни проблеми. Обикновено засяга преминаващите през пубертета и се дължи на хормонални промени. Има още доста фактори, които могат да предизвикат появата на акне - климат, стрес, нискокачествени козметични продукти, медикаменти и храната, която приемате.

Какво трябва да направите, за да се отървете от неприятните пъпки? Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

Спрете да стискате пъпките

Почти няма човек, страдащ от акне, който да не стиска пъпките си. Не трябва да правите това! По този начин единствено може да разпространите възпалението по околните тъкани. Когато стискате пъпките си, гнойната маса попада по здравите тъкани и ги уврежда. Също така, чрез стискането разрушавате колагена в кожата си. Поради тази причина белезите остават по-дълбоки и видими.

Започнете лечение при първи признаци

Колкото по-рано започнете да се лекувате, толкова по-добре за вас. По този начин ще запазите колагена и белезите ще бъдат значително по-невидими и малки.

Внимавайте с излагането на слънце

Може би сте наясно, че ултравиолетовите лъчи са изключително вредни за кожата ви. Те обаче могат да ви донесат още повече неприятности, ако страдате от акне. Задължително използвайте слънцезащитен крем с най-малко 30 фактор. Слънцето може да направи възпалението още по-силно. Нанасяйте слънцезащитен крем 20-30 минути преди излагане на слънце, за да може той да подейства пълноценно преди да се изложите на силната слънчева светлина.

Използвайте алое вера

Това е перфектният продукт, който можете да използвате за лечение на кожата си. Той спомага за по-бързия синтез на колаген и предпазва кожата ви от появата на дълбоки белези. Нужно е да използвате чист гел от алое вера, който трябва внимателно да нанесете върху кожата си, а след това да отмиете.

Приемайте повече витамин С

Този витамин стимулира синтеза на колаген и прави акнето по-податливо на терапия. Увеличете приема на витамин С, за да подобрите здравето на кожата си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама