Кажете сбогом на черните точки


Кажете сбогом на черните точки
Снимка: iStock/Guliver

Заедно с акнето, черните точки са също доста често срещан кожен проблем. Те са дори по-досадни от пъпките, защото не е нужно да имате проблемна кожа, за да се появят.

Наричат се още комедони и представляват запушени пори, в които се е събрала мръсотия. Според дерматолозите те са първата фаза на акнето и ако не им се обърне внимание навреме, черните точки могат да предизвикат акне.

Те се появяват както при мазна, така и при суха кожа. За щастие, има как да се справите с тях. Просто трябва да следвате няколко прости правила при грижата за кожата си. Тези съвети ще са ви от полза:

1. Редовното почистване на лицето е ключово

Почиствайте лицето си редовно и старателно, за да премахвате мръсотията от него. Изберете специални продукти за проблемна кожа, които отпушват и стягат порите. И нещо много важно - никога не си лягайте с грим, тъй като това е изключително вредно за кожата.

2. Внимавайте с козметичните продукти, които използвате

Козметиката доста често предизвиква кожни проблеми и появата на черни точки. Постоянната употреба на фон дьо тен и пудра не позволява на кожата да диша и запушва порите. Ето защо е важно да внимавате какви продукти избирате. Намерете кои са най-подходящите за вашата кожа, а ако изпитвате затруднения, посъветвайте се с професионалист.

3. Избягвайте сами да изстисквате черните точки

Ако все пак решите да опитате в домашни условия, дезинфекцирайте ръцете си със спирт, направете парна баня на лицето и с мека кърпа нежно отстранете натрупаните замърсявания. Никога не изстисквайте черните точки, когато кожата не е овлажнена, защото това може да доведе до сериозни инфекции.

4. Ексфолирайте лицето си всяка седмица

Избягвайте да пипате зоните с черни точки с мръсни ръце и ограничете достъпа на косата си до тези места, защото тя пренася мазнини и бактерии, които ще допринесат за допълнителното образуване на черни точки.

5. Използването на домашни маски също е полезно

Например настъргани сурови картофи, които директно се поставят върху черните точки. Също така маска със сминдух или семена от ряпа. Доста нашумели са и маските с яйчен белтък, мед, канела и сок от лайм.

6. Използвайте подходящите масла

Маслата, които са подходящи за кожа с черни точки, са от роза, лайка, здравец, хвойна, лавандула, сандалово дърво и пачули. Всички етерични масла са полезни, защото почистват порите в дълбочина и ги стесняват, но точно тези имат по-силно и бързо действие върху черните точки.

7. Спрете да миете лицето си със сапун

Той ще изсуши допълнително лицето и ще предизвика образуването на допълнителен себум. Това ще запуши порите и ще образува черни точки.

8. Бъдете внимателни

Бъдете нежни към кожата на лицето си и задължително слагайте успокояваща маска след изстискване. Внимавайте да не нараните и раздразните кожата си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама