Ето как да разберете какъв тип е кожата ви


Ето как да разберете какъв тип е кожата ви
Снимка: iStock/Guliver

За да се радваме на мека и гладка кожа, без да хвърляме луди пари за козметични продукти, трябва добре да знаем какъв тип е тя. Кожата е много важна част от външния ни вид и трябва да се грижим за нея непрестанно, ако искаме да изглежда добре. Често даваме пари за продукти, който всъщност не помагат на кожата ни, а напротив – вредят й. Това е защото не са предназначени за всеки тип кожа или имат ефект, от който нашата кожа не се нуждае. Затова, преди да купувате какъвто и да било козметичен продукт, добре е да се запознаете с типовете кожа и да разберете към кой тип спада вашата.

Мазна кожа

Ако носът ви е мазен след като една вечер сте пропуснали да го намажете с крем, то кожата ви спада към този тип. Трудно е да се справите с мазната кожа, особено през лятото, когато потенето се увеличава, а с него и омазняването. При мазна кожа порите са разширени, по-често се появяват пъпки. Кожата ви може да е мазна по наследство, но може да е такава и заради начина ви на хранене. Намалете сладките храни, пушенето и мазните меса и добавете в менюто си повече плодове и зеленчуци, ако искате да се погрижите за кожата си отвътре. Също така намерете подходящия крем, както и измиващ продукт, с който да елиминирате излишното омазняване от кожата си.

Смесен тип

При този тип кожа се наблюдава омазняване на определени зони, докато останалата част е суха. Обикновено се омазняват брадичката и носа, препоръчително е да не ги третирате много. Използвайте само почистващ продукт и отмийте с хладка вода. Зоните, които са сухи, третирайте с хидратиращи продукти.

Чувствителна кожа

Ако при допир или от най-малкото раздразнение кожата ви се зачервява, то тя е чувствителна. Този тип кожа има непоносимост към почти всякакви козметични продукти – декоративна и бяла козметика, почистващи продукти. Затова е добре да бъдете изключително внимателни, когато стане въпрос за избор на козметични продукти. Най-добре се консултирайте с дерматолог. Избягвайте да излагате кожата си на ниски температури и слънце, особено когато не е защитена.

Суха кожа

Бърз трик, който ще ви покаже дали кожата ви е суха: ако пощипете бузите си и се появят линии, значи че имате нужда от овлажняване. Също може да имате усещане, че кожата ви е опъната. Тя обикновено се изсушава по бузите и около очите, както и устните, най-вече през зимата. Ежедневно овлажнявайте кожата си, почиствайте я, намалете използването на гореща вода и сапун, избягвайте да я излагате на студ и силно слънце, приемайте витамин D.

Нормална кожа

Това е типът кожа, за който всеки мечтае. Тя не се зачервява, не се появяват линии, не се омазнява и не предизвиква дискомфорт. Единственото, което ви трябва в грижата за нея, е да я почиствате добре и да я хидратирате редовно, за да поддържате красотата й.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама