Съвети за меки крачета през лятото


Съвети за меки крачета през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Нашите крачета преживяват много неща заради дългото ходене, напрегнатото ни ежедневие и неудобните обувки. Тъй като времето вече е топло, това означава, че вече спокойно може да носим сандали. Но ако искаме да изглеждаме добре в тях, трябва да се погрижим за краката си.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще са ви от полза и ще си спестите посещението в салон за педикюр.

Поддържайте краката си сухи

Един от основните принципи на хигиената е да поддържате краката си сухи, тъй като влагата създава благоприятна среда за растежа на гъбички. Затова избирайте обувки, които са направени от естествени материали, които ще позволят на кожата ви да диша. Избягвайте да носите един и същи чифт обувки няколко дена подред. След като се изкъпете, добре подсушете краката.

Режете ноктите си правилно

Неправилното рязане на ноктите може да причини врастване, което може да бъде доста неприятно и болезнено. Затова ги режете по права линия, а не заобляйте краищата. Не режете ноктите на краката прекалено късо, тъй като може да стане врастване или инфекция. Също така избягвайте да режете кожичките си. Може внимателно да ги избутате към основата на нокътя.

При враснали нокти

Тази процедура ще ви помогне да облекчите болката от врасналите нокти. Първо накиснете краката в топла вода за 15-20 минути. Добавете 1 супена лъжица сол към 1 литър вода. Поставете чист конец за зъби под ръба на нокътя и го вдигнете нежно. Третирайте зоната с антисептично средство и залепете лепенка отгоре, за да предпазите от замърсяване. Повтаряйте тази процедура, докато кракът ви се излекува напълно. 

Ако това не ви помогне и забележите някакви знаци на инфекция, трябва да се консултирате с лекаря си.

Киснете ги в топла вода

За да изглеждат краката ви добре и да бъдат меки, трябва редовно да ги киснете в топла вода, поне веднъж седмично, за 15-20 минути. Сложете вътре 5 супени лъжици сода за хляб, малко душ гел и няколко капки етерично масло по избор. След като омекнат, може да използвате и скраб за тяло, за да се отървете от мъртвите клетки.

Овлажнявайте краката

Най-добре е да използвате кремове, които съдържат успокояващи съставки като диметикон, ланолин и вазелин, както и овлажняващи съставки като глицерин и лецитин. 

Масажирайте краката

Масажът на крака е най-доброто средство, за да се отървете от умора, да подобрите кръвообръщението и да поддържате краката си здрави. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама