Вълшебството на ароматната феерия, наречена парфюм


Вълшебството на ароматната феерия, наречена парфюм
Снимка: iStock/Guliver

Употребата на ароматите датира още от Египетско време, но с разрастването на Римската империя се разпространява мълниеносно по света. В началото, като скъп и рядък продукт, от лукса на парфюма са се възползвали само богати и знатни личности. Добиването му се е получавало изцяло от натурални продукти, както растителни, така и животински. Не само е бил ценен, но и труден за получаване. Ефектът му не се е подценявал и от предимствата на уханията са се възползвали всички, за които те са били достъпни, както е и до ден днешен.

Създаването на открояващ се аромат не е била лесна задача. Често пъти се е търгувало с по-специфични съставки, до които не всеки народ е имал достъп. Така са създавали уникални аромати, чиято цена е била огромна и само във възможностите на много богатите жители. 

В състава на днешните изкусителни аромати влизат повече от сто елемента от натурален и от синтетични произход. Крайният аромат зависи както от съчетаването, така и от дозирането им. След безкрайни проби се получава финалният вариант, който също не е еднакъв за всички, а зависи от кожата и естествените аромати на всеки индивидуален потребител. 

Не е тайна, че специфичният парфюмен аромат въздейства пряко на мозъка и спомените. Той е в състояние да повлияе физически на организма, да предизвика определен стремеж или състояние на духа. Много години учените са се стремили да разкрият въздействието на аромата върху физическите проявления на организма. И сами сте забелязали, че едни парфюми могат да ни успокоят, а други да ни стимулират. Оттук идва и широкото приложение на ароматерапията. 

Качественият парфюм е с дълбок характер и сложни композиции, които долавяме в няколко етапа. Първоначално усещаме връхните нотки. Те създават първото впечатление, но се променят бързо и не са трайни. Всички основни аромати се появяват след това и представляват ядрото на парфюма. По-трайни са и съставляват фруктови, животински, дървесни и други аромати според състава на парфюма. Базовите нотки се разгръщат последни и остават най-дълго. Те осигуряват интензивността и трайността. 

Всеки аромат се разработва на базата на алкохоли в по-чист или разреден вид. Етеричните, натурални масла разтворени в тях изграждат композицията на аромата. За наше щастие парфюмите нямат срок на годност, което ни позволява да се наслаждаваме на различни аромати дълго според повода и настроението, без да се тревожим за трайността. Все пак, за да извлечем максимума от любимото си флаконче е нужно правилното му съхранение. Задължителните условия са да не се излага на пряка слънчева светлина и осигуряване на постоянна температура. Ограничете достъпа на влага и въздух. И двете условия са врагове на трайния и пълноценен аромат. 

Ако спазвате всичко горепосочено, ще се радвате дълго на любимите си аромати и ще изживявате ден след ден магията на безценното шишенце.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама