Д-р А. Йорданова съветва: Грижа за кожата според възрастта


Д-р А. Йорданова съветва: Грижа за кожата според възрастта
Снимка: Thinkstock/Guliver

Независимо от възрастта, всеки от нас желае да изглежда добре, да има здрава, гладка и блестяща кожа, без петна, бръчки и тъмни кръгове. До голяма степен това е генетично заложено, но все пак ние можем да отложим появата на първите белези на стареене чрез някои прости правила.

В различните възрастови периоди кожата има свои особености, с които трябва да се съобразяваме и които налагат специфични грижи. Нужно е само да проявим малко упоритост и постоянство, за да си осигурим добро самочувствие в по-късна възраст. С пълна сила важи правилото, че колкото по-рано започнем да полагаме адекватни грижи за кожата си, толкова по-добре ще изглеждаме занапред, т.е. грижите за нашата кожа са една безценна инвестиция. Всички сме се възхищавали на жени на по 60-65 години, които изглеждат перфектно, със свежо и младежко излъчване. Ето някои прости правила, които биха ни помогнали за това:

1. Ако сме във възрастта около и над 30 години:

Ние сме в разцвета на силите си, водим динамичен начин на живот, лягаме си късно и понякога правим компромис с почистването на грима, но всеки би могъл да отдели 5-10 минути сутрин и вечер, за да си осигури нужните грижи на кожата си, редовно и стриктно:

Почистване – това е най-важната стъпка за свежа кожа. За тази цел могат да се използват различни продукти - гелове, лосиони, термални и мицеларни води. Те трябва да бъдат съобразени с типа кожа, за да осигурят нежно почистване, без да дразнят или да изсушават прекалено лицето. Не е за пренебрегване и консултация с дерматолог при проблемна кожа.

Хидратация – втората необходима стъпка за сияен вид на лицето. Сухата кожа е по-склонна към ранно образуване на фини линии и бръчки, особено около очите, докато хидратираната осигурява комфорт, добър тонус и еластичност. Повечето фирми за медицинска козметика осигуряват лек и богат хидратантен крем в сериите си за различните типове кожа.

Слънцезащита – в градски условия продуктите с SPF 15 са добри, но за летните месеци или високо в планината през зимата, това не е достатъчно и се изисква по-висок фактор. Нанасянето на фотозащитен крем сутрин върху хидратантния, е ключът към свежата и красива кожа, без петна.

Ексфолиация – тя е необходима само при склонната към акне кожа, с по-обилна мастна секреция, разширени пори и комедони. Може да се използва продукт в домашни условия – гел или маска, но не по-често от 1-2 пъти седмично. Съществуват лечебни кремове, които почистват комедоните, чрез ежедневна и незабележима ексфолиация. Това се постига и чрез химически пилинги, но при по-сериозни проблеми и след консултация с дерматолог.

Адекватна грижа за околоочната зона – кожата около очите е по-тънка, суха и изисква специална грижа – крем, който да профилактира фините линии и бръчки, да я защитава, омазнява и хидратира.

Важно е и да не се прекалява с грима – наслояването на дебел слой фон дьо тен, пудри и друг тип декоративна козметика, води до поява на нови комедони и акне.

2. Ако сме във възрастта около и над 40 години:

Грижата за кожата в този период е подчинена на хормоналните промени, които настъпват в организма на жената около 40 години. Нивата на естрогените започват да намаляват, което води до изтъняване и дехидратиране на кожата, тя започва да губи тонус, блясък и еластичност, забелязват се първите по-дълбоки бръчки и кафеникави петънца, контура на лицето се отпуска. Всички тези промени са особено видими при жените – пушачки, защото след слънцето, тютюнопушенето е най-мощният ускоряващ стареенето фактор. Това се дължи на влиянието на свободните радикали, които забавят колагенообразуването и намаляват свежестта и еластичността на кожата. Ако не сте полагали системни грижи за кожата си до момента – сега е времето да се заемете по-сериозно с това:

Слънцезащитата е задължителна целогодишно, като през пролетно-летния сезон и на зимните почивки в планината, фотозащитният крем трябва да се нанася по-често, през 2-3 часа и да е със SPF 30-50.

Хидратацията в тази възраст също не е достатъчна – обикновено се налага да се включи сутрин по-богат хидратантен крем с хиалуронова киселина или антиоксиданти. В тази възраст кожата започва да изисква и нощен крем, като в състава му задължително трябва да фигурират алфа-хидрокси киселини, ретинол, витамини, етерични масла или други anti-age съставки. Ако се обърквате от огромното многообразие на подобни продукти на пазара - потърсете професионален съвет.

Околоочната грижа е задължителна, като обикновено зоната около очите с възрастта става все по-суха и изисква по-богат крем.

Ексфолиацията само в домашни условия вече не ни устройва – подходяща е серия химични пилинги, които водят до контролирано излющване на повърхностния слой на кожата с цел избистряне на тена, свиване на порите и тонизиране на кожата. Естествено вида на пилинга и неговата дълбочина се определя от дерматолога в зависимост от третирания проблем. Това е изключително ефективна процедура и при наличието на акне в късната възраст, засягащо обикновено зоната на брадичката.

Балансираният режим на живот, включващ рационално хранене, прием на достатъчно течности, контрол на стреса, здрав сън и умерена двигателна активност, способстват за свежата, тонизирана и блестяща кожа, към която всички се стремим.

Около и над 40 години е възрастта, в която повечето жени се обръщат към естетичните процедури за свежо и младежко излъчване – филъри, ботокс, мезотерапия, лазери, пилинги и др. Те са незаменими за изглаждане на бръчки, възстановяване на обем в областта на скулите и устните, заличаване на тъмните кръгове и торбичките под очите, повдигане на устните ъгли и лифтиране на лицевия контур. На пазара излязоха много нови продукти, осигуряващи по-дълготраен ефект, висока ефективност и безопасност. Пациентите желаят да изглеждат добре чрез щадящи, неинвазивни, нехирургични процедури, с минимален риск и кратък възстановителен период. С едно изречение – иглата постепенно измества скалпела! Изключително важна е и тенденцията, която се налага напоследък за деликатни и натурални промени по лицето, осигуряващи естествена визия и добро самочувствие!

Тези ценни съвети ни ги даде дерматоложката д-р Антоанета Йорданова, с която ви запознахме наскоро. Научете повече за нея ТУК.

Център по естетична дерматология "Скин Консулт“ вгр. София - бул. "България" 73, вх. Б, офис 204, тел: 0886 832 998 и гр. Бургас - ул. "Св. св. Кирил и Методий" 39, ет.1, тел: 0886 055 859.

До края на месец януари 2015 година всички може да се възползвате от 10% намаление на процедурите, предлагани от д-р Антоанета Йорданова в центъра й "Скин Консулт“.

skinconsult.bg

facebook.com/skinconsult

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама