Да преборим пърхота с грижа отвътре


Да преборим пърхота с грижа отвътре
Снимка: iStock/Guliver

Пърхотът е изключително неприятен и сме сигурни, че поне веднъж сте имали.

Първото, което трябва да направите, е да проверите дали някой от коз­метичните продукти за коса, които използвате – шампоан, пяна, гел, – не дразни скалпа ви. Много от тях съдържат алкохол и силни химикали, които изсушават кожата и предизвикват сърбеж и лющене. Сменете про­дуктите с други марки и вижте дали ще настъпи промяна, особено ако ползвате въпросния продукт отскоро. На някои хора им помага нанася­нето на чист гел от алое вера върху скалпа след измиване, докато косата е още мокра.

Другият подход за действие в случая е грижата отвътре. Омега-3 и оме­га-6 есенциалните мастни киселини са жизненоважни за кожата, тъй като се съдържат в кожните клетки и предотвратяват изсушаването и лющенето. Богати източници на тези мазнини са мазните риби, ядките и семената като тиквено и слънчогледово. Яжте дива сьомга, херинга, сардини или скум­рия три пъти седмично, поръсвайте зърнената си закуска сутрин с една супена лъжица смлени семена или изяждайте шепа ядки на закуска между храненията. Можете също така да приемате рибено масло като хранителна добавка (1 г на ден) или 1 супена лъжица олио от ленено семе.

Възможно е да страдате и от недостиг на витамин А, който е важен за кожата. Затова яжте яйца, жълти и оранжеви плодове (манго, кайсии) и зеленчуци (чушки, сладки картофи) и пийте мултивитамин, който съдържа поне 2500 мкг ви­тамин А (но не повече от 3000 мкг по време на бременност).

На много хора с кожни проблеми им помага MSM – вид органична сяра. Взимайте по 3 г на ден. MSM се предлага и под формата на крем.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама