Дерматолог съветва как да се епилираме трайно


Дерматолог съветва как да се епилираме трайно
Снимка: iStock/Guliver

Всички жени знаем колко е досадно епилирането. Самобръсначки, кола маска, депилиращи кремове... И за съжаление резултатът е нетраен и след едва няколко дни се налага да повторим процедурата. Един непрестанен кръговрат, отнемащ време и често причиняващ дискомфорт. За щастие вече има нови по-ефективни методи, с които може да се сбогуваме с космите си. Наскоро Braun представиха последните иновации във фотоепилацията, а ние имахме възможността да си поговорим с гост-лектора им д-р Валерия Матеева, специалист-дерматолог в клиника по дерматология, ВМА.

Жените от години търсят ефикасни методи за епилация, кой според вас е най-модерният и ефективен?

Със сигурност мога да кажа, че един от най-модерните и съвременни методи за епилация в момента е чрез IPL технологията, или т.нар. - фотоепилация, чрез която може да се постигне трайно премахване на нежеланото окосмяване.

Какви са предимствата на фотоепилацията?

Предимствата на фотоепилацията са много. Тя е най-съвременният, ефективен и дълготраен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване и е подходяща както за дамите, така и за мъжете. Може да се прилага в различни анатомични области на тялото, като позволява да се третират както малки участъци, така и големи области. За разлика от всички други методи за обезкосмяване, позволява да се реши неприятният проблем с врасналите косми, и т.н. И не на последно място, едно от основните предимства, е че може да се прилага и в домашни условия, а на пазара се предлагат различни модели уреди за целта, чиято цена е доста приемлива, ако сте се спряли на този метод.

Какво точно се случва с косъма, когато бива под въздействието на импулсна светлина?

Импулсната светлина достига до основата на косъма - фоликула и го разрушава. Светлинните импулси се поглъщат от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се преобразуват в топлинни, които от своя страна нагряват и разрушават корена на косъма, без да нараняват повърхността. Тук е важно да споменем, че цветът на косъмчетата, както и на кожата, имат голямо значение при процедурите. Тъмните косми съдържат повече меланин, отколкото светлите или побелелите. Поради тази причина, фотоепилацията е най-ефективна при тъмно окосмяване и по-слабо ефективна при светло. Много IPL уреди за домашно третиране нямат сензор за цвета на кожата и потребителите трябва сами да сравняват своя цвят с цветови диаграми, за да изберат степента на мощност. По този начин те са тези, които трябва да преценят, като получават ограничени упътвания относно точните настройки въз основа на това, какъв смятат, че е цветът на кожата им. Braun, обаче определено отбелязват ключов напредък в категорията на IPL системите за епилация, въвеждайки технологията SensoAdapt™. За разлика от други уреди, които отчитат само дали кожата може да бъде третирана, интелигентният сензор на Braun Silk-Expert IPL разпознава цвета на кожата непрекъснато, до 80 пъти на секунда, и наглася интензитета на светлината на точното ниво за всеки импулс. Това е от изключително значение, тъй като цветът на кожата се различава не само в отделните части на тялото, но и в рамките на една зона.

Има ли странични ефекти, за които трябва да знаем?

Ако се извършва правилно, рискът и страничните ефекти при фотоепилацията са сведени до минимум в сравнение с другите методи за трайно обезкосмяване и всички те са бързо и лесно преодолими. Най-често се наблюдава зачервяване веднага след процедурата, по-рядко корички (крусти) и кафявите петна (хиперпигментациите), които се дължат основно на неизползването на фотозащитни средства и неконтролираното излагане на слънце или провеждане на процедури в солариум преди изтичането на 3 седмици от процедурата.

Повечето специалисти по фотоепилация обещават ефективно и трайно обезкосмяване? Наистина ли третираните косми изчезват завинаги и постижимо ли е с домашните фотоепилатори?

Разлика в крайния ефект от фотоепилацията в домашни условия или в специализирани заведения, на практика поти няма. Домашните фотоепилатори имат същата дълбочина на проникване като тези от професионалните козметични салони, а дори са доста по-изгодни от гледна точка на цената и може да се използват в удобно за вас време,а в зависимост от импулсите на предлаганите уреди, може да се ползват с години. Когато говорим за трайност е важно да се има предвид, че тъй като косъмът се поддава на светлинно третиране само по време на фазата на растеж, трябва да бъдат проведени многократни процедури, за да бъде постигната трайно гладка кожа. Затова препоръчителната начална фаза е 4-12 седмични процедури за оптимални резултати. Ако спрат да се виждат новопоникнали косми, няма нужда да се завършва пълният курс от 12 седмични процедури и може да се премине към поддържащи такива. Braun са разработили приложение за телефон, което позволява да си направите план за процедурите, като може да следите и получавате известия за всяка следваща процедура.

Каква е разликата между фото и лазерна епилация?

 Често хората използват термина "фотоепилация" като като общо наименование на методи за епилация, използващи светлинна енергия, но реално между фотоепилацията в частност или т.нар. IPL (интензивна импулсна светлина) технология и лазерите има разлика във вида светлина, която се използва за постигане на резултатите.  IPL е източник на широкоспектърна импулсна светлина, докато лазерите са източник на монохроматична кохерентна светлина. Според клиничните проучвания обаче, не съществува съществена разлика мехду двата метода по отношение на крайния ефект. .

Вие самата как се епилирате?

По принцип се доверявам на методите на фотоепилацията. Временно, поради факта, че в момента кърмя, съм отложила поддръжката с няколко месеца и използвам повърхностни методи за епилация, докато отново мога да възстановя процедурите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама