Дерматолози разкриха най-добрите начини за справяне с бръчките


Дерматолози разкриха най-добрите начини за справяне с бръчките
Снимка: iStock

Бръчките по лицето са малки линии или гънки, които се появяват и стават все по-видими върху кожата ни с напредването на възрастта. Когато сме млади, кожата ни е богата на колаген и еластин, които осигуряват пухкавия и младежки вид, за който копнеем, когато навлезем в зряла възраст. С напредването на възрастта кожата постепенно губи еластичността и пухкавостта си и започват да се появяват фини линии и бръчки. Върху лицето, в зависимост от генетиката и мимиките на лицето, можем да развием бръчки на челото, „гарваново око“ (около очите), бръчки на лицето, марионетни линии (около устата) и др. Не само стареенето обаче причинява бръчки, излагането на ултравиолетови лъчи, неправилното хранене, нездравословният начин на живот и генетиката могат да ускорят появата на фини линии и бръчки.

Въпреки че появата на бръчки е напълно естествен процес в човешкото тяло, хората постоянно търсят начини да ги предотвратят или намалят: някои избират инжекции за отпускане на бръчки като ботокс, ксеомин и диспорт, а други предпочитат домашни решения без игли. 

16% от жените са склонни да приложат метода „вампирски лифтинг“ т.е. да натрият собствената си кръв по лицето, ако това означава да избегнат слагането на ботокс. 66% от дамите пък биха посъветвали по-младото си „аз“ да започне рутинна грижа за кожата по-рано, за да забавят появата на бръчки. Това показва скорошно проучване Drive Research сред над 1000 жени по целия свят.

Експертите по грижата на кожата на шведския бранд FOREO споделят няколко ключови съвета за неинвазивно третиране на проблема.

1. Стойте настрана от слънцето

Превенцията винаги е най-доброто лекарство (не само за бръчките): незащитеното излагане на слънце причинява увреждане на кожата под формата на преждевременно стареене, слънчеви петна и бръчки. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да предотвратите появата на бръчки, е да избягвате прекомерното излагане на слънце и да предпазвате кожата си от вредните му лъчи.

2. И ако се излагате на слънце, носете защита

Когато прекарвате известно време на слънце, слънцезащитният крем е първата защитна бариера за вашата кожа. Избягвайте да излагате кожата си на слънце с цел придобиване на тен, носете слънчеви очила, за да не измъчвате очите си, и се мажете с SPF 30 през цялата година (не само през лятото). Тъй като слънчевата светлина разгражда колагена, тя води до изтъняване на кожата, а бръчките се появяват по-ясно при тези, които редовно се излагат на слънце без защита.

Вижте още: 5 eсенни бюти тенденции, които нямаме търпение да пробваме

3. Пийте вода

Хидратацията е от решаващо значение за поддържането на здрава кожа. Кожата извлича течности от капилярния кръвоток и ако сте дехидратирани, кожата също може да изсъхне. Водата помага за поддържане на еластичността на кожата и здравословния ѝ блясък. Количеството вода, което трябва да изпивате на ден, зависи от ръста, теглото и метаболизма ви, но целта е между 6 и 8 чаши вода на ден (повече, ако организмът ви се нуждае от това).

4. Погрижете се за това, което ядете (и пиете)

Здравословното хранене е друг здравен съвет, който се отразява и на кожата ни. Проучване на The American Journal of Clinical Nutrition установява, че приемът на хранителни добавки, като например витамини Е и С, каротеноиди и полиненаситени мастни киселини, подобрява защитата от увреждане от слънцето. В него се споменава и за фотопротективни ефекти, наблюдавани при тези, които редовно консумират зеленчуци, плодове и зехтин. Намаляването на захарта, солените храни, преработените храни и алкохола е първата стъпка към по-здрава кожа с ясно видими ефекти.

5. Цигарите са вредни за вас и вашата кожа

Освен че увеличава риска от сърдечни заболявания и рак на белия дроб, пушенето причинява и преждевременно стареене и бръчки.

Проучване на въздействието на тютюнопушенето върху кожата показва, че то води до разграждане на колагена, еластичните влакна и протеогликаните (молекули, които поддържат хидратацията на извънклетъчната матрица на нормалната кожа и осигуряват устойчивост и висока еластичност).

6. Намалете стреса в живота си

Кожата е най-големият орган в тялото ни и като такъв отразява случващото се в него. Американската академия по дерматология твърди, че стресът предизвиква повишено възпаление, влошава съществуващите кожни заболявания и забавя зарастването на рани. Когато сте подложени на стрес, кожните жлези произвеждат повече мазнина, която след това причинява акне. Стресът също така предизвиква кожни състояния като екзема и псориазис за тези, които са склонни към кожни обостряния. Хормоните на стреса разрушават колагена и еластина в кожата и пречат на подмладяването, което може да ускори процеса на стареене. Намаляването на стреса изисква време и решение, но съзнателните практики като медитация и тренировки могат да помогнат за овладяване на въздействието на стреса върху тялото и ума ни.

Вижте още: Каква е разликата между околоочен крем, околоочен гел и пачове за очи

7. Използвайте съставки против стареене в грижата си за кожата

Ретинолът и витамин С са най-мощните съставки в грижата за кожата, които предотвратяват стареенето. С напредването на възрастта клетъчната обмяна на кожата се забавя и тя става склонна към образуване на бръчки. Ретинолът стимулира клетъчната обмяна на кожата и по този начин спомага за създаването на нови кожни клетки, в резултат на което кожата става по-плътна и изглежда по-млада. Той също така укрепва епидермиса, помага за задържане на влагата и предотвратява разграждането на колагена. Всичко това води до по-плътнана, по-стегната и по-еластична кожа.

Витамин С е антиоксидант, който предпазва клетките на кожата от външни стресови фактори, които могат да причинят преждевременно стареене и бръчки – например вредните UV лъчи. Той стимулира естествения процес на регенерация на кожата и спомага за възстановяването на увредените кожни клетки. Благодарение на влиянието си върху производството на колаген, той спомага за запазване на младостта на кожата ви, предотвратява появата на фини линии, бръчки и увисване.

8. Хидратиране с хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина има забележителната способност да привлича и задържа влагата (тя може да свърже до 1000 пъти повече вода от теглото си), като поддържа кожата ви хидратирана и пухкава. Ползването на серуми с хиалуронова киселина е препоръчано от много дерматолози. 

Вижте още: Филърите с хиалуронова киселина - какво трябва да знаете за тях

9. Ексфолиране с гликолова киселина

Гликоловата киселина е химически ексфолиант, получен от захарна тръстика, с изсветляващи, избледняващи пигментите и ексфолиращи свойства. Тя също така подсилва колагена, като намалява появата на фини линии и бръчки. Има някои неща, които трябва да знаете, преди да започнете да я използвате: най-добре е да се нанася преди лягане, тъй като може да направи кожата ви по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи през деня, и не забравяйте да не я използвате заедно с витамин С, ретинол, салицилова киселина и бензоил пероксид.

И накрая, не забравяйте, че стареенето е естествен процес и че фините линии и бръчките са свидетелство за вашия опит и преживени емоции. Въпреки това, ако се грижите за кожата си и същевременно уважавате процеса на стареене, това може да бъде от полза както за тялото, така и за ума ви. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама