Ето какво ще се случи, ако използвате шампоан с изтекъл срок на годност


Ето какво ще се случи, ако използвате шампоан с изтекъл срок на годност
Снимка: iStock

Има редица бюти артикули с изненадващи срокове на годност, като паста за зъби, сапун и грим. Но световната агенция по безопасност на козметиката всъщност не изисква дата на изтичане на нормалните бутилки шампоан, освен ако не е медицински (като шампоан против пърхот). Но тъй като всички имаме бутилка шампоан, която стои в ъгъла на душа завинаги, ето какво ще се случи, ако използвате шампоан с изтекъл срок на годност.

Има ли срок на годност?

Краткият отговор е, че дори и най-добрите шампоани се развалят, но това не е по същия начин, по който, да речем, изтича срокът на млякото. Когато млякото се развали, то мирише ужасно и вероятно няма да е съвсем безопасно да го консумирате. Шампоанът с изтекъл срок на годност, от друга страна, може просто да стане по-малко ефективен.

Вижте още: Бюти тенденциите на TikTok: Перлена кожа (ВИДЕО)

Колко издържа шампоанът?

Колко точно ще издържи една бутилка шампоан варира от марка до марка. Вероятността да използвате бутилка шампоан преди изтичането на срока на годност е огромен.

Неотворена бутилка ще издържи 3 години, а когато е отворена, най-добре е да разчитате на символа PAO, за да определите колко дълго ще е годна за употреба. Срокът на годност на PAO за шампоана може да бъде от 6 до 24 месеца.

Това обикновено може да се намери на гърба или дъното на бутилка шампоан. Символът изглежда като малък отворен буркан, върху който има отпечатан номер. Това число показва колко месеца е годен този шампоан от датата, на която сте го отворили.

Какво се случва, когато използвате шампоан с изтекъл срок на годност?

Добрата новина е, че косата ви няма да падне или да се увреди непоправимо, ако използвате шампоан с изтекъл срок на годност. Просто няма да работи толкова добре - например не почиства косата ви толкова добре, колкото преди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама