Как да се отървете от „ягодовите“ крака?


Как да се отървете от „ягодовите“ крака?
Снимка: iStock/Guliver

"Ягодови“ крака - сладко име за не особено сладка ситуация. Техническият термин на това състояние е фоликулит, но в действителност това са просто тъмни пори, които най-често се получават след обезкосмяване.

И противно на това, което може би си мислите, „ягодовите“ крака съвсем не са сезонен проблем. Просто сме склонни да ги забелязваме повече, когато носим къси рокли и поли. Ето какво смята д-р Денди Енгелман от Дерматологията в Манхатън за това кожно несъвършенство.

"Ягодовите“ крака обиновено се получават от три фактора: кератоза пиларис, възпалени космени фоликули (фоликулит) или пораснали косми. Всички те се появяват като малки червени точици по кожата".

1. Кератоза пиларис

В този случай кератинът (протеин, който съществува в кожата, косата и ноктите) се хваща в капан и "причинява образуване на запушалка върху вашите фоликулярни отвори, което води до неравна повърхност", казва Енгелман. С две думи - когато кератинът се натрупа, той може да запуши космените ви фоликули.

2. Фоликулит

Фоликулитът възниква, когато порите са запушени със себум, бактерии, мъртви кожни клетки. След като порите ви се запушат, това води до възпалени космени фоликули, които обикновено се проявяват като малки червени пъпки, наподобяващи акне.

3. Враснали косми

И не на последно място, нашият прекрасен приятел – врасналият косъм, който според д-р Енгелман, „е често срещано явление за много жени – просто косъмът започва да расте обратно под повърхността на кожата, вместо над нея."

Как се лекуват „ягодовите“ крака?

1. Ексфолирайте кожата си

"Като цяло, ако сте склонни към получаване на червени точки, бих препоръчала да използвате химически ексфолиант или локално лечение, което съдържа млечна или гликолова киселина", съветва Енгелман.

2. Използвайте продукти със салицилова киселина или ретинол

„Тъй като технически фоликулитът се счита за лека форма на акне, продуктите без рецепта, които съдържат съставки като салицилова киселина, бензоил пероксид и ретинол, трябва да свършат работа. Тези продукти убиват бактериите, изсушават и стимулират кожата ви да изхвърли мъртви клетки“.

3. Хидратирайте старателно

Също толкова важно е да се поддържа добре овлажнена проблемната зона. Хидратираната кожа е по-еластична, по-малко вероятно е да се възпали, а космите ви ще пробиват по-лесно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама