Какво да правите и какво НЕ, ако боядисвате косата си


Какво да правите и какво НЕ, ако боядисвате косата си
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че боята за коса съдържа над 5000 химикала? Каквото и да си говорим и независимо колко нормално ни се струва вече, боядисването е инвазивен процес и противоречи на природата на косата, което означава, че трябва да бъдете особено внимателни преди, по време и след като го направите. Платинено русите и червеникавите оттенъци могат да изглеждат страхотно, но за да останат такива повече време, а и за да имате здрава коса, има някои неща, които си струва да направите и неща, които трябва да се избягват на всяка цена. Ето 5-те неща, които да включите в грижата си, както и 5-те пълни табута.

Какво да правите:

1. Отложете първото измиване след боя

При всички случаи желателно е да изчакате поне 2 дни, преди да влезете под душа, но най-добре би било да отложите миенето на "прясно боядисана" грива с 5 дни. Косата е много чувствителна след такъв процес и е добре да оставите естествените масла на скалпа да "успокоят" косъма.

2. Използвайте правилните маски

Обикновената "средностатистическа" маска няма да ви свърши работа. Хубаво е да имате поне 2 вида под ръка – една за боядисана коса и една по-специфична – за тониране, за дълбока грижа или нещо подобно.

3 ПОДХРАНВАЩИ МАСКИ, КОИТО ПРАВЯТ ЧУДЕСА С КОСАТА

3. Използвайте UV защита

Използвайте продукти с UV защита, тъй като слънцето може да бъде най-лошият враг на цвета ви. Спрейовете са чудесен вариант, особено по време на плаж.

4. Изплаквайте косата си с хладна вода

Изплакването на косата с по-хладна вода ще я поддържа здрава и блестяща. И обратното - горещата вода ще отвори кутикулите на косата ви, ще я изсуши, а топлината ще унищожи цвета.

5. Използвайте сух шампоан от време на време.

Мийте косата си възможно най-малко. Може би наистина сте виждали цвета да излиза във водата, докато го миете. В дните, в които не го миете, използвайте безопасен за цвят сух шампоан, тъй като той ще ви помогне да запазите косата си хубава и блестяща.

8 НЕСТАНДАРТНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА СУХИЯ ШАМПОАН

Неща, които да не правите никога:

1. Не използвате балсам и маска

Дълбокото хидратиране е задължително, щом сте тръгнали по пътя на боядисана коса. Същото важи и за всяка друга допълнителна грижа, независимо дали е под формата на спрей или масло.

2. Използвате маша или преса

Боядисването на косата и стилизирането ѝ чрез топлинна обработка не е добра комбинация. Само 5 секунди от използването на преса или маша са достатъчни, за да видите промените. Това се случва, защото повечето уреди нагряват до над 200 градуса, а такива високи температури изсветляват значително.

3. Плуване в басейни с хлор

Боите за коса са направени с химикали, които винаги ще реагират на други химикали, като хлора например. Той работи като избелващ агент както във водата, така и върху гривата ви.

4. Използване на продукти със сулфати

Трябва да сте сигурни, че използвате максимално чисти по състав продукти. Основната функция на сулфатите е да почистват химически всичко, включително вашия цвят.

5. Търкате косата с кърпа

Търкането на косата може да бъде наистина вредно, особено когато имате боя. Вместо това увийте косата си с кърпа от микрофибър и оставете да изсъхне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама