Какъв фактор слънцезащитен продукт да изберем според типа кожа


Какъв фактор слънцезащитен продукт да изберем според типа кожа
Снимка: iStock/Guliver

Вече с радост можем да обявим началото на любимото ни лято – сезонът на късите панталонки, студените коктейли и яркото слънце. През този период от годината всеки тича към плажа или най-близкия басейн, за да се сдобие с красив бронзов тен. Разбира се, всяка дама знае, че в плажната ѝ чанта преди всичко трябва да има слънцезащитен продукт. Как обаче да разберем кой е най-подходящият за вашия тип кожа, ще ви разкрием сега.

Фототип 1 (много бяла кожа, светли очи, руси или рижи коси, участъци с татуировки)

Този тип кожа изгаря най-бързо, има най-голям шанс за ракови образувания и златистият загар е истински мираж. При такава кожа се препоръчват продукти с много висок фактор SPF 30+, въпреки че излагането на пряка слънчева светлина не е желателно.

Фототип 2 (светла кожа, руса или светло кестенява коса, светли очи, възможно наличие на лунички)

При този тип кожа продължителното излагане на слънце отново е противопоказно. Винаги трябва да се прилага висока степен на слънцезащита. Отначало използвайте продукт с възможно най-висок фактор – SPF 50, а през следващите дни може да използвате продукт с по-нисък фактор (SPF 30).

Ако кожата ви спада към по-горните два фототипа, може да се доверите на слънцезащиятния спрей за тяло Carroten Sensicare SPF 50. Продуктите от тази серия на марката имат революционни слънцезащитни UV филтри с тройно защитен механизъм: отразяват, попиват и разпръскват вредните UV лъчи. Спреят за тяло е с недразнеща, хипоалергенна формула, без парабени и алкохол. Има охлаждаща текстура и бързо се абсорбира от кожата.

Фототип 3 (светла кожа, кестенява коса и кафяви или светли очи)

Представителите на този фототип се радват на красив загар след кратък курс от слънчеви бани, но при неконтролирано излагане на слънце при тях не са изключени и кожни раздразнения. Обикновено, козметичните продукти с SPF между 15 и 30 са напълно достатъчни, за да предпазят кожата от увреждане.

Фототип 4 (матова кожа, тъмни коса и очи)

Това са смуглите красавици, които лесно придобиват шоколадов тен, без да се страхуват от изгаряния. Те са възможни само, когато се прекали с престоя под жарките му лъчи. Слънцезащитната козметика със фактор от средна степен (SPF 15) e подходящото решение за хората, които се идентифицират с този фототип.

Вашата кожа спада към фототиповете 3 и 4? На вас препоръчваме да използвате слънцезащитния крем или спрей Magic Tan & Protect. Продуктите от серията са със специално разработен комплекс с тройно действие “Tan Booster” с естествен произход. Той усилва естествените процеси за придобиване на тен; удължава тена и активира синтеза на колаген. Magic Tan & Protect SPF 20/30 е с интензивно хидратиращ комплекс Hydroact, който подпомага задържането на естествените нива на влажност на кожата. Кремът за тяло също така има бляскави перли, които подчертават тена и с екзотичен аромат на кокос.

Фототип 5 и 6 (тъмна кожа, тъмни коса и очи)

И двата фототипа са почти идентични, а дерматолозите са на мнение, че тези кожи имат развито усвояване на слънчевите лъчи. Все пак е добре да имате някой крем против слънце, дори и с най-ниския фактор.

За такъв тип кожа е подходящо олиото Islands Escape SPF 10. То има неомазняваща формула, която бързо попива в кожата. Обогатено е с ускоряващ тена комплекс, който забързва процесите на придобиването на загар и увеличава неговия интензитет. Съдържа луфа, черен орех и екзотични кокосови масла, които регулират липидния баланс на кожата, задържайки влажността.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама