Колко добре познавате косата си? Степен на порьозност


Колко добре познавате косата си? Степен на порьозност
Снимка: iStock

Знаете ли, че косата има различни видове порьозност? Може би се чудите защо всъщност има значение?

Познаването на вашия тип порьозност на косата е от съществено значение, защото може да ви помогне да изберете правилните  продукти, които да използвате, и може да определи правилния метод за грижа за косата, който трябва да следвате.

Какво е порьозност на косата?

Косата има три части – кутикула (външната част на косата или защитния слой), кора (най-дебелият слой, който придава цвета на косата и съдържа основните протеини) и медула (централната част на косъма, която е мек по природа). Единственият начин водата, маслата, балсамите и други процедури за коса да навлязат в косъма ви е през кутикулата.

Порьозността на косата се отнася до способността на косата да абсорбира и задържа влагата. Колкото по-пореста е кутикулата на косъма, толкова повече влага абсорбира. Кутикулата се отваря и затваря, за да абсорбира или да се освободи от влагата.

Порьозността на косата често зависи от генетиката, но има и други фактори, които допринасят за това, като топлина, изрусяване, боядисване, прекомерно измиване, прекомерна употреба на продукти и т.н. и дори прекомерно излагане на слънчева светлина, което води до отваряне на кожичките.

Вижте още: Топ 5: Тенденции при прическите за пролет 2024 (СНИМКИ)

Видове порьозност на косата:

Ниска порьозност

Косата с ниска порьозност има компактни кожички. Това означава, че по-малко влага може да се абсорбира в косата и тя не прониква лесно.

Средна/нормална порьозност

Този тип коса със средна или нормална порьозност означава, че това е междинен тип, при който кутикулите не са много здраво свързани, но абсорбират и освобождават от влагата.

Висока порьозност

Типът коса с висока порьозност абсорбира влагата бързо, но може да загуби влагата си много лесно. Което означава, че този тип коса може да изсъхне доста бързо.

Вижте още: Супер ефективен домашен спрей за суха и хвърчаща коса

Как да разберете порьозността на косата си?

Единственият начин да разберете порьозността на косата си е да тествате и проверите характеристиките на кичура коса. Ето един прост, но популярен тест за проверка на порьозността.

Ето как да направите теста 

Напълнете прозрачна чаша с вода и пуснете един кичур от косата си в чашата с вода. След това, след няколко минути, изчакайте резултатите.

Забележка: Важно е да се уверите, че косата ви е добре измита с шампоан, преди да извършите този тест.

Какво виждате и какво означават резултатите?

След като сте пуснали кичура си коса, наблюдавайте внимателно  чашата, за да видите дали кичурът коса потъва на дъното, дали остава на повърхността или плува някъде по средата на чашата.

Значението на резултатите:

Ниска порьозност: Ако кичурът коса плува в горната част на чашата, това означава, че косата ви има ниска порьозност.

Средна/нормална порьозност: Ако кичурът коса плава някъде по средата на чашата, това означава, че косата ви има средна/нормална порьозност.

Висока порьозност: Ако кичурът коса веднага потъне на дъното на чашата, това означава, че косата ви има голяма порьозност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама