Никотиновата киселина прави чудеса с косата, научете какви


Никотиновата киселина прави чудеса с косата, научете какви
Снимка: iStock

Никотиновата киселина е известна също като витамин В3 или ниацин. Въпреки че е позната предимно със своите ползи за здравето, тя може да бъде използвана и за подобряване на състоянието на косата. Ето как:

Подобрява кръвообращението

Никотиновата киселина може да повиши кръвообращението в скалпа, което подпомага доставката на хранителни вещества и кислород до космените фоликули. Това може да насърчи растежа на косата и да подобри общото ѝ състояние.

Вижте още: Как да си направите прическа с щипка за коса (ВИДЕО)

Стимулира производството на кератин

Никотиновата киселина е важна за синтеза на кератин, който е основният протеин, от който се състои косата. Увеличаването на нивата на никотинова киселина може да усили производството на кератин, което води до по-силна и здрава коса.

Увеличава обема на косата

Прилагането на никотинова киселина на скалпа може да допринесе за увеличаването на обема на косата. Това се дължи на подобряването на кръвообращението, което стимулира фоликулите на косата и ги прави по-плътни и пълни.

Ето и една маска за коса с никотиновата киселина:

Съставки:

2 супени лъжици никотинова киселина (налична в ампули от аптека)

2 супени лъжици кокосово масло или от жожоба

1 яйце

Вижте още: 5 тайни за неостаряваща красота от Пенелопе Крус

Инструкции:

Вземете чиста купа и разбийте яйцето. Добавете никотиновата киселина и кокосовото масло. Разбъркайте съставките добре, докато получите хомогенна смес. Преди да нанесете маската, почистете и подсушете косата. Разделете косата на секции и нанесете маската равномерно върху скалпа и косата, от корените до върховете. Нежно масажирайте скалпа, за да подпомогнете попиването на сместа. Оставете маската да подейства за около 20-30 минути. Изплакнете косата с хладка вода и използвайте шампоан, за да отстраните всички остатъци. Изсушете и оформете косата по обичайния начин.

Можете да използвате тази маска веднъж седмично или според нуждите на вашата коса. Никотиновата киселина може леко да зачерви скалпа, но това е временно и обикновено изчезва бързо. Ако имате чувствителна кожа, е препоръчително да направите тест за чувствителност, преди да използвате маската на цялата си коса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама