Нормален ли е косопадът в началото на есента


Нормален ли е косопадът в началото на есента
Снимка: iStock/Guliver

Забелязали ли сте, че всяка година в началото на есента по възглавницата и четката ви има прекалено много косми? Това изобщо не трябва да ви притеснява. Този период обикновено трае около 4-5 седмици и е безобиден. Научно доказано е, че на ден е нормално да падат по 60-100 косъма, независимо от сезона, а след лятото косата има нужда от обновяване и това е напълно естествено. Въпреки това можете да предприемете някои мерки, за да я възстановите по-бързо, като например домашни маски, подхранващи масла и др.

1. Ако косопадът продължи прекалено дълго, може да имате здравословни проблеми

Ако въпреки взетите мерки, косата ви не спира да пада, определено трябва да потърсите друга причина за случващото се. Продължи ли повече от 4-5 седмици има вероятност да имате проблеми с щитовидната жлеза. Косата пада много, когато функцията на щитовидната жлеза е намалена. Признаци за намалената й функция са отоци, сърцебиене, напълняване, отпадналост, запек, депресия, суха кожа, изпъкване на очите, нервност, потене и др. В такъв случай трябва да потърсите лекарска помощ. Други болести, които водят до косопад, са гъбични инфекции, фоликулит, анемия и др.

2. Много стрес

Когато прекалено дълго време сте подложени на силен стрес, косата отслабва. Започва да губи блясъка си, да изтънява и съответно това води до постоянен косопад. Стресът причинява свиване на кръвоносните съдове, вследствие на което се ограничава достъпът на полезните вещества до косата. Това може да доведе и до проблеми с космите по останалата част от тялото, например веждите.

3. Други причинители 

Прекаленото използване на стилизиращи продукти може да доведе до косопад. Лакът за коса например не е полезен за косъма, особено когато се използва прекалено често. Също така стегнатите плитки, коковете и опашките водят до накъсване и падане на косата, защото е под постоянно напрежение. Честото стилизиране с маша, преса и сешоар също е много вредно и ако искате да имате гъста и здрава коса, ще е най-добре да се опитате да намалите до минимум използването им. Опитайте се максимално много да подхранвате косата си, ако все пак не можете да се откажете от някое от по-горе изброените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама