Правилна грижа за ноктите


Правилна грижа за ноктите
Снимка: iStock/Guliver

Замисляли ли сте се колко много грижи полагате за косата и кожата си, а често пренебрегвате ноктите си? Те също страдат и започват да се деформират заради външните фактори. Трябва да полагате съответните грижи, за да се радвате на красиви и здрави нокти. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза.

1. Хидратирайте ги 

Ежедневно хидратирате кожата и косата си чрез различни продукти. Ноктите също имат нужда от хидратация, за да се чувстват и изглеждат добре. Можете да го направите по същия начин. Пийте много вода. Купете си хубав хидратиращ крем за ръце и нанасяйте редовно. Когато миете ръцете си, правете го с хладка вода.

2. Хранете се здравословно 

Ноктите ви може да са чупливи и крехки, защото не сте им осигурили нужните витамини и минерали. Ако спазвате някакъв специален режим или диета, не забравяйте да хапвате също плодове и зеленчуци, за да подхранвате ноктите си. Не забравяйте и натуралните масла. Кокосово, бадемово, масло от авокадо, арганово масло. Това са продуктите, които ще ви помогнат в грижата за ноктите. Хубавото при тях е, че можете да ги включите в хранителния си режим или директно да ги нанасяте върху ноктите си.

3. Внимавайте с лакирането

Нанасянето на лак върху нокътя не е вредно, стига той да е качествен и да няма химикали в състава му. Същото се отнася и за лакочистителя. Ако ходите на маникюр обаче, се уверете, че маникюристката ви работи чисто и с качествени продукти. Давайте почивка на ноктите си през месец-два, защото постоянното носене на гел лак вреди на нокътната плочка.

4. Добра хигиена 

Всекидневно замърсяваме ръцете си, затова трябва често да ги почиствате и да поддържате добра хигиена. Също така трябва да обърнете внимание на сапуна, с който миете ръцете си. Той трябва да е качествен, за да не изсушава плочката ви. Ако използвате препарати, слагайте ръкавици, за да не попадат химикали върху ръцете ви. Мийте ръцете си редовно, но не постоянно, защото и постоянният допир с вода не им влияе добре.

5. Овлажнявайте кутикулите 

В никакъв случай не трябва да ги пренебрегвате, защото те защитават нокътя от външни въздействия. Когато са увредени, причиняват раздразнения и имат неприятен вид. Не ги дърпайте и изрязвайте, а най-добре ги набутвайте. Овлажнявайте ги редовно, например вечер преди лягане с арганово масло, тъй като тогава то има достатъчно време да подейства. На сутринта ноктите ви ще са подхранени, а кутикулите заздравени и меки.

6. Посетете специалист

Ако ноктите ви не изглеждат добре или искате да се погрижите по най-добрия начин за тях, най-добре се консултирайте със специалист. Говорете с маникюристката си и я помолете за съвет. Тя ще ви каже как да се грижите най-добре за ноктите си, а ако проблемът е по-сериозен, ще ви препоръча специалист.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама