Яжте това за красиви нокти


Яжте това за красиви нокти
Снимка: iStock/Guliver

Повечето дами имат периоди, в които ноктите им се чупят, цепят се и не изглеждат достатъчно добре, което за тях си е чисто мъчение. Това е възможно да се дължи на маникюра, който си правите, но доста често се случва заради липса на определени вещества в тялото ни. Ето кои са те:

Цинк

Цинкът в големи количества може да доведе до раздразнение на стомаха и диария, но когато е в умерени количества той заздравява косата и ноктите ни. Можем да си го набавим чрез морски дарове, продукти с добавен цинк и месо.

Витамин А

Този витамин също е полезен както за ноктите, така и за кожата. Той дори ускорява растежа им. Можете да си го набавите чрез спанак, черен дроб, моркови, яйца, броколи, рибено масло, зеле и др.

Калций

Той е изключително важен за ноктите ни и трябва да приемаме определени храни, за да поддържаме нивото на калций в организма си. Една лъжичка сусамов тахан всяка сутрин е напълно достатъчна, но ето още няколко продукта богати на калций – мляко, сирене и кашкавал.

Витамин Д

Този витамин е изключително важен за усвояването на калция. Можете д го набавяте чрез слънцето или при прием на храни като черен дроб, мляко и риба.

Витамин С

Тялото ни не може да синтезира този витамин, за това е важно да си го набавяме чрез цитруси, боровинки и зеленчуци.

Желязо

Липсата на желязо може да доведе и до сериозни здравословни проблеми, които включват чупливите нокти. Старайте се да приемате сушени плодове, бобови храни, червено месо, спанак и яйца.

Витамини от групата В

Биотинът е от съществено значение за ноктите. Набавяйте си го чрез моркови, черен боб, карфиол, сьомга.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама