Шилак срещу гел лак: Каква е разликата и кой е по-добър?


Шилак срещу гел лак: Каква е разликата и кой е по-добър?
Снимка: iStock

Посещението на салона за маникюр на теория трябва да бъде релаксиращо преживяване. Но нещата могат да ескалират бързо, когато се сблъскате с множество лакове и вече сте достигнали пика на взимането на решения за деня. Особено, ако трябва да изберете между гел лак или шилак, които на пръв поглед са еднакви, но всъщност не съвсем.

Какво е Shellac?

Думата „Shellac“ всъщност е търговска марка на CND, първата компания за нокти, която пуска на пазара този тип полуперманентен лак. Можете да мислите за него като за хибрид между гел и обикновен лак, който се намира в повечето салони.

Вижте още: 9 трика за подобряване на външния вид след безсънна нощ

Какво е маникюр с гел лак?

Известен също като „твърд гел“, той не е изключителен за една марка и е направен от акрилни мономери и олигомери, които се свързват заедно, когато се поставят под UV светлина. Основната разлика между маникюра с гел и Shellac е, че гелът може да бъде изваян и оформен към вашия нокът точно като акрил; финалът също е малко по-плътен и по-лъскав от Shellac.

Как се различава Shellac от гел маникюр?

Shellac е по-мек и по-тънък от гела, така че се отделя по-лесно, което може да бъде плюс или минус в зависимост от това какво търсите в маникюра.

Когато премахвате Shellac, обикновено можете просто да увиете ноктите си в напоени с ацетон памучни топки и алуминиево фолио за около десет минути, което ще повдигне лака, така че да можете леко да избутате остатъците с подходящ инструмент. При гел маникюр трябва да изпилите горния слой лак върху всеки нокът, преди да продължите с ацетона.

Други разлики, които трябва да имате предвид:

Тъй като Shellac идва от една специфична марка, има по-малко цветови опции в сравнение с геловете, които се произвеждат от много различни марки, включително OPI и Gelish.

Въпреки че Shellac издържа много по-дълго от традиционния маникюр, той може да бъде по-податлив на напукване от маникюра с гел.

Вижте още: 5 тенденции при маникюра за лято 2024 (СНИМКИ)

Кое е по-скъпо?

Обикновено маникюрът с гел е по-скъп. Маникюрът с Shellac може да струва между 25 и 40 лева в зависимост от това къде го правите, а маникюрът с гел може да струва между 30 и 60 лева.

Кой тип маникюр издържа по-дълго?

Shellac обикновено издържа максимум до 14 дни без забележки, а маникюрът с гел издържа до 3 седмици, дори 4, макар вече да не е приятна гледка растящият отдолу нокът.

Как маникюрите влияят върху здравето на ноктите?

Независимо дали си правите Shellac или гел маникюр, може да се получи известно обелване или счупване, ако някое от двете не е отстранено правилно. Докато го отстранявате внимателно и поддържате ръцете и кожата си добре хидратирани, ноктите ви ще са здрави.

Гелът не трябва да уврежда ноктите, ако се нанесе и отстрани правилно от квалифициран техник, но може да забележите известно лющене или чупливост в дните след отстраняването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама